who stand by me~

salam


True friends are the ones who stand by you - no matter what

Live the moment By DAWN JEREMIAH

“A true friend stabs you in the front.” – Oscar Wilde

FRIENDSHIP is one of those elements in life that we tend to take for granted. It rolls off of our tongues as if we expect it to be present in all areas of our lives. All the time, everyday, we hear the terms “BFF”, “friendship is forever” or “friends always”.

But in truth, how many true friendships do we really have? Take a short moment to think and list those you feel are true friends and those with whom you have a close relationship. Are they true friends? Is their friendship from the heart? Do they have anything to gain by associating themselves with you?
Our first attempted friendships are within our immediate families. It is here that we practice the techniques of companionship, listening sympathetically and proving that we can be trusted, and learning the sort of kindness that we can expect in return. However, unlike a mother’s love, friendship is not an all-permissive, unconditional, resilient bond – but instead, something quite fragile.

I cherish my good friends for their unique and distinct personalities: the key adviser, the go-getter, the symphathetic listener, the confident idealist, the thoughtful giver, the sensible realist, the risk taker, the party animal, the intellectualist, the social butterfly, the adrenalin junkie and the drama queen.

Some view like-mindedness as both the precondition and product of friendship. I only agree to a certain extent.
What attracts me to people and the conversations that I have with them is the give-and-take and the ability to widen one’s perspective with new and unfamiliar ideas, not necessarily thinking and believing the exact same thing.

After all, I firmly believe that we never stop learning, especially about one another. Friendship is a school of character, allowing us the chance to study in great detail and over time, the temperaments that are very different from our own.
Contemporary urban life in KL – with our tight schedules and jam-packed appointment books – has helped to shape modern friendship into something requiring a deal of intentionality and pursuit. For one, we’re working more.

We’re also spending more time wrapped up in our families and relationships. And then we’re fading into our Blackberries, iPhones, televisions and, ironically, into Facebook and Twitter, where we virtually seek solace in friends who can actually
meet us in town anytime. So you call a friend and make a date a week or two in advance; then you set aside one fine evening for dinner. If it happens at all (you know how it is), you will then cram in all your news and advice, opinions as well as confessions. Squeezing so much information in such a limited timespan tends to place a strain on the meeting to yield a high quality of meaning and satisfaction. Such is the pressure, because who knows when we’ll really see each other again, no matter how much we promise to make plans “one of these days lah”. This is when sheer effort is key.

I must admit that my friendships which have lasted the longest are with those who possess integrity, tolerence, humanity, or strength, whom I continue to admire. They’re the ones who stand by me and continue to treat me the same no matter what.

In the local entertainment scene, it is common for the general public to have two assumptions: they either assume that actors are seldom friends, or they assume that we’re truly as close in real life as we portray on screen. For those who aren’t friends, jealousy is not always the case.
Sometimes, it’s about the competition in this industry because most actors have similar goals. With our erratic schedules, staying in touch after shooting a certain film or television programme requires much effort. Despite all that, I’ve had the pleasure of working with a number of like-minded people, especially recently, for the drama series K.I.T.A. We all have different personalities, mannerisms and come from various backgrounds.Armed with zero expectations on the first day of shoot in Kuala Selangor, I walked away with great memories and unexpected friendships.

So it’s true after all. Good things do sneak up on you when you’re not looking.

Friendship is, after all, not an expected result of meeting but a true and unanticipated gift of enormous potential.

FROM THE STAR ONLINE

saya suka dgn artikel Dawn Jeremiah ni.
terbayang persahabatan yang terjalin pada watak yang dibawakan oleh Dawn dalam K.I.T.A bersama Scha Al Yahya, Marsha dan Wany Osmar.
honestly, saya tidak menunggu setiap episod.
tapi kalau ada peluang, saya memang sama-sama menyelami kisah persahabatan KITA.
and saya tak gagal menonton episod akhir last Monday.
saya kagum dgn friendship mereka.
mengharungi segalanya bersama.
i can say they are lucky to always have each other around.
tapi di dunia realiti, masa, komitmen dan impian pasti menjarakkan pasangan atau kumpulan teman baik.
teman baik berubah mengikut fasa kehidupan.
waktu kanak-kanak, lain teman baiknya.
masuk alam remaja, lain teman baiknya.
melangkah dunia universiti, lain teman baiknya.
menginjak dunia kerjaya, lain teman baiknya.
paling ketara, pabila berada di alam pernikahan, teman baik pasti berubah lagi.
paling ketara, semakin usia meningkat semakin berkurangan bilangan teman baik.
itu pada mata kasar.


tapi, saya bersyukur saya masih terus akrab dgn teman-teman baik dari setiap fasa kehidupan saya. sehingga saya tidak merasa kekok untuk berbual mesra seperti dulu walau lama tidak bertemu. nyata, jarak dan waktu bukan penyebab utk memutuskan persahabatan yang terjalin atas nama keikhlasan dan kasih sayang.

saya bangga menjadi antara yang pertama menerima berita-berita penting dalam hidup teman-teman baik saya. terasa kasih sayang mereka pada saya tak lupus dek waktu. ia bagaikan satu penghargaan dari mereka betapa saya tak pernah hilang dari ingatan mereka. begitu juga pada waktu saya melalui saat-saat penting dalam hidup, suka mahupun duka, saya bahagia berkongsi dgn mereka yang digelar BFF.

saya sedih bila seorang teman baik berjanji utk bertemu saya kemudiaannya membatalkan kerana perkara yang remeh temeh. sedang dia sendiri tau betapa sukar menyusun waktu antara kami untuk bertemu. bukan sekali, tapi berkali-kali. semakin lama semakin kerap janji dibatalkan. selalunya saya pujuk hati, mungkin dia benar-benar punya urusan penting. tapi bila situasi sama semakin kerap terjadi, saya memilih untuk membiarkan keadaan itu. saya penat utk tetap datang padanya bila dia sendiri cuba utk lari dari saya.

usah bertanya kenapa saya lebihkan teman baik dari fasa kehidupan yang lain kerana mereka selalu membuatkan saya merasa penting dalam hidup mereka. selagi kamu tidak menetapkan dimana nilai persahabatan kita dalam hati kamu, kamu akan terus lari dari saya. dan saya tak akan terus mengejar. bukan kerana saya tidak sayangkan kamu, tapi kamu harus tahu kepentingan dalam hidup saya bukan hanya ada kamu.. harap kamu mengerti.


biar betapa luka hati ini kerana kamu, kamu tetap saya sayang.


inilah diriku : Nadia.Yusof


tanda-tanda nak kenduri

salam..


bila rumah yang dulunya berwarna dan berkeadaan begini..

**model sekadar hiasan

juga pagar yang bertahun xdisiapkan sebab susah dapat tukang

**model juga sekadar hiasan

akhirnya...

bertukar menjadi begini.


dan ini


menjadi satu kesimpulan mereka-mereka sekeliling..

Cikgu Sakinah & Kamil ni xlama lagi nak kenduri kut
anak sulung dia dah 25tahun kan, dah kerja
betul la tu kut.. nak sambut menantu.

SUDAHHHHHHHHHHHHHH........

jangan berspekulasi ya!
dan jangan tanya apa2 pada Cikgu Sakinah, Kamil mahupun anak sulungnya
penat nak jawab..pedih telinga juga

tiada kenduri kendara yang dirancang.
semuanya kerana rumah tu dah usia lebih 10 tahun
jadi dah bosan dgn warna putih saja
juga rimas tgk pagar duk berbata cenggitu..
jadi mari kita mencantikkan rumah

lagipun, dah xda duit nak kenduri sebab duit dah abes cat rumah dan cantikkan pagar.
muaahhahahahha....

p/s : umi & abah pun, tgk kawan2 yang kenduri kendara duk ngecat rumah, sibuk nak cat jugak
bukan nak kenduri pun.. haish.

p/s lagi : any arkitek yang terer boleh roger i sebab umi plan nak tambah 3 bilik lagi kat bahagian atas?
hoh, sangat tanda2 nak kenduri.. menci dgn soalan cepuemas itu!

inilah diriku : Nadia.Yusof

corat coret kisah tauladan

salam...

sebab dah boleh duduk dgn elok, tidur dah mengiring pelbagai aksi
mampu berlari anak dan mencuba jogging
jadi sangat mau menulis banyak2 pengalaman itu..

SATU
walaupun dah berkali2 jaga nenek sakit, i tetap jakun bila tengok darah keluar dari salur tiub masuk air kat tangan tu..wawawa, seram hoh. mcm pedih jugak.. jadi macam tu kalau tak tutup tiub yang masukkan air tu.. ada macam lock kat atas.. sbb tiub air itu mesti lagi tinggi dari tempat cucuk di tangan.. nanti air tak masuk tapi darah yang keluar.. owh seram.

tengok, ada darah sbb baru lepas pi toilet..
kung kang kung kang abes darah masuk tiub tu.


jadi setiap kali angkat tiub kecil tu utk pergi toilet segala, perlu lock ya.
dah 2,3 kali keluar darah baru nurse ajar cmana nak lock.. huhu.

DUA
i xtahan dgn antibiotic yang dimasukkan thru salur tiub kat tangan tu.. waaa, akan vomit setiap kali masuk antibiotic tu.. dan badan sangat sakit setiap kali nak vomit. antibiotic tu dimasukkan setiap 6 jam.. waaaa, merana hoh! kesannya, pantang dgn bau ubat tu, pasti loya dan nak vomit. haish!

TIGA
i berpuasa dari pukul 7 pagi Isnin sehingga petang Rabu. puasa yang bermaksud tak makan. minum ada la sket. dan hanya dimasukkan air dan ubat antibiotic thru salur tiub sahaja..
kesannya.. kerap kencing sbb air asyik masuk je dalam badan.



EMPAT
after operation, doc asyik tanya dah kencing and kentut ke belum.
kut sistem pembuangan i rosak after operation .. :)

LIMA
i memang tidur puas-puas lam ward sebab macam nak balas dendam xcukup tidur time buat reconciliation ari tu.. lagipun, asal masuk antibiotic je kan nak vomit. so, nak avoid tu i memang tido je, buat2 lupa ngan uneasy feeling nak vomit tu.

ENAM
dalam duk sakit tu pun sempat layan few calls pasal kerja.. biasala, dah kata member, guna kabel la nak setel masalah.. huhu.. kau kan Burn, orang yang paling kerap call aku pasal problem ngan customer.. sampai baik fobia tgk phone number kau.

TUJUH
terharu dgn Liana TPS yang tau i warded and call tnya khabar..
wawawa... jangka waktu perkenalan bukan faktor utk jadi rapat kan?

LAPAN
time Mok Nah jaga i, xda pulak i nak gi toilet ke hape ke..jadi beliau mcm kecewa sbb xdapat jaga betul2.. i pun sebenarnya malas nak susahkan dia.. tapi, bagi tidak mengecewakan beliau i ajak beliau temankan i pergi toilet utk mandi.. baru beliau senyum sebab dapat berbakti.. iskisk.. sayang Mok Nah.. nak buat mak mentua pun mak saudara sendiri.. heheh. xkan nak kawen dgn anak beliau yang layak jadi wali i..

SEMBILAN
umi tetap vogue dan jaga penampilan walaupun tidur, makan dan mandi di hospital. baju dgn tudung harus matching warna.. wawwaa.. kagum!

SEPULUH
sebab luka tu kat perut, sangat amat seksa nak duduk mahupun bangun dari baring. tak boleh bangun dan meletakkan beban pada perut, jadi letak beban pada bahu dan dada.. sakit bahuku.

SEBELAS
sebab xnak duduk wad lama-lama, beria lalu lalang depan doctor sambil jalan sendiri.. umi stand by kat tepi je takut jatuh.. ye la, kepala duk pening lalat je memanjang tidur terlebih.

DUA BELAS
mandi sangat tak puas hati di wad sebab kena lap-lap saja.. takut luka kena air, nanti kembang.
balik rumah pun mandi xpuas hati jugak.. kena bungkus kat area luka tu xnak kena air.. seksa kau nak jaga tang luka xnak kena air.

TIGA BELAS
umi memang jaga makan minum i suruh pantang bagai macam orang bersalin. semua jenis makanan yang berpotensi utk gatal, sejuk, berangin etc. mak aih, paling seksa sebab pantang nampak buah jambu.. itu memang a big NO NO after operation. dah tu, buat-buat tak nampak aje adik-adik makan... tapi puas hati, makan durian kaw-kaw punya.. hahaha..

EMPAT BELAS
tetap menjenguk FB setiap hari.. lau rajin, update status. mobile kut.
terima kasih kawan2 yang bertanyakan khabar dan doa kalian..

LIMA BELAS
sebab dapat MC seminggu je, dah abes MC tu pergi check up lagi. sebab nak sambung MC kena jumpa doctor.. xboleh beli. jadi, pergi HRPZ II lagi di hari ke 8 operation. OMG, kenapa doctor yang ditemui itu sangat cute and sangat baik hati nak bagi MC lagi seminggu.. chomeylnya dia. tapi xpela doc kacak, i nak MC 4 hari je..next week sudah harus kembali ke pejabat kerana kerja yang pastinya.... MENGGUNUNG! pelik kenapa doc ini xdalak menjenguk sepanjang i kat wad. isk, jodoh xpanjang... hahaha

ENAM BELAS
berpantang di rumah, semua bilik tidur dalam rumah jadi tempat tidur saya sebab rumah dalam proses mengecat di bahagian dalam.. jadi, harus tukar2 bilik utk tidur waktu siang. malam lak pilih bilik paling selesa utk lukaku tidak merasa pedih kerana kepanasan.

TUJUH BELAS
di layan bagai puteri kerana sakit....... hahahaha.
oleh semua ahli keluarga


bangun pagi, if umi xda.. Khalifa akan siapkan breakfast utk kakaknya ini
makan tengah hari juga..
sayang kamu adikku.
I LOVE THIS!!!

LAPAN BELAS
isnin pagi yang sakit tu, sepatutnya pergi Rantau Panjang..
sebab sakit xdapat pergi
dan semalam apa aku kisah pedih luka, nak gak pi shopping
nasib baik ada driver terchenta.. hehe
tq Paa

SEMBILAN BELAS
tahun lepas tak guna MC 1 hari pun...
tahun ni MC sampai 10 hari kau..
eh, dah 11 hari... few months back ada MC satu hari masa kat Kuantan

DUA PULUH
finally, i sangat2 bersyukur dan berterima kasih pada ALLAH S.W.T untuk ujianNYA yang ini. nyata hanya DIA tau yang terbaik untuk hambaNYA. kalaulah i sakit ni di Kuantan, tak terbayang susahnya keluarga nak jaga and urus. semuanya berkata nasib baik tak sempat pergi Kuantan... kita hanya berusaha, DIA yang menentukan.
dan takdirNYA ini terlalu indah buat saya.

to EVERYONE!!

p/s : okey, entri last pasal sakit-sakit ni.. xda dah

inilah diriku : Nadia.Yusof

cerita ward lagi...

salam..

lama kut i duk bertapa lam ward tu..
harusla segala macam pengalaman baru nak share..

kan i update status kat FB..
so kawan2 ramai dah tau.
tapi kawan2 doctor yang sibuk haruslah xtahu.
jadi sms doctor2 yang housemanship kat HRPZ II iaitu
Dr Nik Nor Faezah and Dr Raihan
Dr Nik attach kat ward lain, Dr Raihan lak baru je pindah Hospital Tanah Merah
tau sorang lagi Dr Mastura kat ward yg i stay tu.. tapi xda phone no dia
so, biar je la.. nnt2 jumpa la tu sbb kat ward sama

petang 1st day tu ramai gak visitor walaupun sedara mara masih lagi terperanjat
iyala, kata nak balik Kuantan kul 2 petang tu, alih2 dah masuk ward.
tetamu terawal sampai ialah Dr Nik yang datang melawat before abes waktu kerja 1st day tu
datang dah siap dgn bag nak balik..


wahahaha.. awal balik doc
tq for coming.. baru je jumpa Nik kat wedding Sabrie few days back..
masa Nik datang xda sape duk temankan I sebab umi balik amek barang while abah kat ofis
senang masuk HRPZ II ni sebab abah kerja situ.. 1 bangunan.. apa2 hal call aje
abah xleh la nak duk lama2, banyak kerja kat ofis
time segerombolan doctors datang pun, xda orang temankan I
ala, xda hal la.. bukan budak kecik

masa waktu melawat tu Mok Nah and Ayah Nuh, mak cikku aka adik abah datang..
among the 1st la ni.. pastu BFF i pulak sampai..
jumpa Lisa kat toilet sebab lepas Mok Nah and Ayah Nuh balik, i pi mandi
balik katil, Disya pun dah ada kat situ..
owh, terharu diorang datang.. Lisa siap nangis..
apahal nak ditangis pun i xfaham
bukannya i sakit teruk.. i boleh duk berlawak and mengacau orang lagi

mata Lisa sembab sebab nangis.. hikhik

lama jugak diorang lepak situ..
i siap tertidur, so diorang sembang dgn umi
sempat la i dengar sayup2 apa yg diorang sembang
owh, terharu gila ok dgr diorang concern..
xsangka korang sayang aku sampai macam tu sekali.. :)

i love you, girls!

the next day, after operation i tau Oya ada datang..
i purposely text her to inform sebab kut kalau dia tau i masuk ward and tak inform
merajuk lak.. ye la, hospital tu dekat aje ngan rumah dia.
another BFFs i call or sms je.. just to inform
sometimes, as a friend, kita tak sempat pun nak tanya khabar kawan..
so kita akan rasa bersalah bila xtau kawan sedang sakit.
jadi i fikir, xpa la i inform my friends.. they deserve to know
bukan i nak diorang risau or dtg visit..
cuma.. that's what friends are for..
i mean.. BFFs and people who maybe care about me..

i xtau apa Oya sembang dgn umi..
tapi umi kata lama jugak Oya stay..
yang kelakar.. petang tu i baca status Oya kat FB dia almost pengsan after visit i tu
nasib baik terserempak dgn Dr Mas lam lif.. Dr Mas bagi chewing gum and minum kopi panas
rupanya Oya dah mula demam masa datang visit tu.. hehe.

oh lupa, i sempat tegur Dr Mas masa 1st night kat ward tu..
dia dtg monitor patient depan i tu.. appendix yang almost burst
patient tu la yang emergency operation tu.. 13 years old girl
terkejut Dr Mas tgk i kat situ.. hahah..
tapi sepanjang 4 hari tu xsempat sembang lama dgn Mas sebab i selalu tidur and dia pun sibuk dgn patients.. morning masa i nak gi operate tu dia sempat cakap everything will be ok.

2nd day evening tu my relatives ramai datang.. uncles and aunts also atuk nenek
semua pun terkejut i terbaring kat situ..
ye la, ni 1st time kut i sakit yg warded and operate
some still not believe coz i suppose to be at Kuantan that day.. haha
apapun, TQVM to all off them for coming..
well, sakit ni bukan kita jangka kan..
oh, Disya pun datang on 2nd day ni.. tq girl!

tapi sampai ke sudah xnak tgk tempat luka i tu.. haha.. lawyer penakut.

3rd day, kawan office abah datang visit..pak cik Wi
pak cik ni memang ktorang 1 family kenal dari i kecil..
dulu masa i kecik2, duk kawan ngan anak dia..
adik2 pun datang dgn Ayah Nuh and Mok Nah plus Ilya, my cuzzie
petang tu Mok Nah jaga i.. sbb kesian umi dah jaga 2 malam..
actually nothing to jaga pun.. cuma nak pimpin and teman gi toilet je

doc dtg check pagi tu, cakap dah boleh minum.. yeay
umi pergi beli macam2 jenis air.. haha
petang lak doc cakap dah boleh makan.. so call abah suruh belikan bubur nasi
tapi bubur tu ada ikan bilis which is a big NO NO to operation scar..
gatal nanti.. so xmakan bubur nasi tu
call umi suh sediakan bubur kosong.. waa, malam baru i makan.
lapar... alas perut dgn buah sajalah..
tapi makan buah banyak kang batuk lak, sakit hoh nak batuk atau bersin.

on the last day..dapat visit dari kawan abah yg semalam lagi..
tapi kali ni ada sorang lagi kawan abah jugak.. pakcik Mansor..

depa bawak ni..

time tu Umi xda.. balik settle pasal kerja jap..
yang temankan ialah my sis, Adik and bro, Khalifa..
adik la yang temankan i pi toilet semua..
tapi pagi tu doc dah cakap, dah boleh balik
tggu documentation nak discharge saja..
and for the 1st time, my Branch Manager call.. well, x expect pun dia tanya khabar
apa2 i byk inform my colleague, Hafizi
BM suruh people dari branch KB datang visit on behalf of Kuantan
sekali Hafizi salah bagi info, depa pi Hospital Pasir Mas.. waaa, kesian mereka
some of them i dah kenal, some ada yg xkenal..
tapi dekat kul 4 tu, Kamarul datang with flowers and fruits
on behalf of SDI Kuantan n KB


yang lain dah xlarat nak datang sbb still office hour and some puasa
slightly upset sbb nak jumpa Kak Izan
i ni kan friendly, walaupun jumpa sekali je.. cepat je ngam
hehehe.. plus, sebenarnya i'm the one who suppose replace Kamarul kat KB tu.
i mean as big boss there la.. tapi cancel sbb i xda experience dgn machine sales
so, diorang eager jugak la nak visit i.. hehe.

about 4pm i dah boleh discharge..
tapi MC seminggu je dari tarikh operation..
waewawawaw... takpe, cari jalan sambung MC.. hehe

tapi kan, i ni penakut nak mampus gak la..
patient yang operate belah depan i tu dah rileks pakai seluar,
i takut hoi... duk pakai kain batik.. muahaha
pastu takut kalau kain tersentuh kat luka tu
sebab doc dah bukak plaster..
and luka tu terdedah camtu je.
ces, pedih kau..
nak berdiri pun tak tahan lama.. cepat penat
dgn tekak sakit kesan bius lagi..
tu yang seminggu duk makan nasi air tu.
pedih nak menelan

haih, susah tul jadi penakut ni.
hello, lau i xpenakut.. i dah jadi doc la wei.
huhuhuhu.

apapun, terima kasih kepada semua doctors and nurses kat HRPZ 2 for taking care of me
also to all my relatives and friends who text and call me
and special dedication to my mum yang 3 malam tidur kat lantai hospital..
temankan i penuh kasih.. I LOVE YOU SO MUCH, UMI... DAMN MUCH!

inilah diriku : Nadia.Yusof

warded for 1st time

salam..

finally merajinkan diri menulis..
berkurun kut terperap..
since last entry, tiap2 hari i online..
check office mail & baca blog2 yg i follow
lagi2 teruja baca story jalan-jalan redmummy to Amsterdam, Paris & London.
hoh, bila mampu bercuti-cuti begitu..

okeyh.. i nak story cmana i boleh warded & dapat tau kena appendix.
kan kat entry ni i dah story xtvt yang padat n pack on Saturday n Sunday tu
makan pun asal sempat je
balik rumah nenek maghrib tu, i x dinner dah
sbb penat n kurang selera..
so after update entry dari kampung tu, i terus tidur

kul 1.30 pagi tu terjaga sakit perut, ingatkan lapar.
jadi sambung tidur lagi, biasanya kalau lapar tu leh tahan lagi sampai sok pagi
2.30 pagi tu dah xtahan dah sakit.. terjaga balik
golek-golek atas katil, paksa mata tidur
tak dapat hoh.. akhirnya bangun carik makan kat dapur
time tu memang budget gastrik ah
kejut my brother, bangun buatkan milo ke apa..
dia siapkan anlene panas dgn roti..
nak kejut umi dan abah macam kesian pulak
dah makan n minum, i vomit
sakit tu dah lain mcm.. xda macam gastrik yang selalu kena pun
sbb xtahan, sms umi..
kul 5 pagi umi bangun, dah kena marah sbb xjaga makan..
wawawwawawa... masa ni semua org budget i gastrik ah..
umi kejutkan abah, suruh bawak pi hospital..

waaaa, 1st time masuk Emergency Room sbb sendiri sakit,
bertapa lam tu dekat 4 jam kut
sbb diorang suspect appendix, so xberani nak bagi any ubat tahan sakit
depa duk amek darah n masukkan air..

1st time and 1st port masuk air..
(i ada 3 port tempat masuk air selama 4 hari itu.. above the 1st one, tangan kanan.. pastu area ibu jari tangan kanan after operation and the third tangan kiri after luka banyak kat 2nd port)

bila dah memang xsanggup nak tahan sakit, baru nurse inject ubat tahan sakit
pastu baru ok boleh main hp update status kat FB.. muahahha

doc masuk kul 8 pagi, diorang decide nak transfer to hospital besar di KB
Hospital Raja Perempuan Zainab II
kul 9 pagi naik ambulance dgn umi..
ini juga 1st time..hohoh..

time tu duk terfikir.. apakah ini?
everything happen too fast
45 minutes traveling tu i duk mengenang nasib..huhu

kesian umi, celebrate her 50th birthday in the ambulance and at hospital
i love u so much umi... for never fail to be by my side
and of course.. for EVERYTHING!

dah sampai, tggu jap di Emergency Room HPRZ2 pulak
time ni dah calling-calling office asking for GL and inform situation
doc datang check.. pun suspect appendix.
doc suh admit ward for further check up

about 20mins, nurse dari ward 28 datang..
dia dah reg kan utk warded di wad 28, wad pembedahan.
nurse tu sorong pergi wad.. umi and abah follow belakang
time tu, air yg dimasukkan di HPM memang duk melekat le kat belakang tangan
masuk wad, kena tukar pakai baju hospital, waaa... i dont like
xsuka hoh.. besar gedabak.. kain pun besar
tapi nurse suh tukar jugak..
alih2, i pakai je.. kat dalam ada tshirt n jeans lagi.. muahaha

dan disuruh berpuasa...
waaaaa, udah kelaparan n haus wei..
tapi depa suh puasa sbb nak tggu doc pakar confirmkan aje appendix
pastu akan terus operate..
sabar je la..

2,3 orang doctor pelatih datang tanya..
aduhai, duk ulang cakap benda sama
petang baru segerombolan doctor masuk
ada la lam 10 orang kut..
lam rombongan tu ada sorang pakar bedah, sorang pakar bius and the rest doctor pelatih
time tu la doc pakar bedah tu confirmkan sakit appendix tu..
apa kenama ntah doctor tu.
tapi doc yang betul2 monitor i ialah Dr Tengku Noor Adlina & Dr Tengku Ashikeen
both doctor pelatih..
sambil2..cuci mata la tgk docs hensem.. hehe

i sepatutnya operate Isnin malam Selasa tu..
tapi sbb ada emergency case yg appendix dah burst, doc buat yg tu dulu
i postpone on Tuesday morning..
so, pukul 1 pagi tu nurse kejutkan suh minum skit
sambung puasa pukul 2 pagi..
aduhai nurse, apalah i boleh minum pukul 1 pagi..
air kosong aje lah ye..

soknya, pukul 6.30 pagi dah bangun, mandi and bersiap-siap
kul 8pagi nurse bagi persalinan putih lak..
kelam kabut depa tolong i tukar baju bagai
kul 8.30 pagi dah ditolak pergi operation theatre
owh nervous and selawat banyak2
i tau itu hanya minor surgery and nothing to worry
tapi, 1st time kau.. apa yang boleh expect.. seram sejuk jugak
plus, my dad cakap nothing to worried except bius
silap hb kut tak sedar sbb bius tu.
tapi i pasrah je la..my mum dah pesan2 suruh kuatkan semangat
okey, i'm a good girl.. i kuatkan semangat
(kalau boleh snap pixie i pakai baju putih tu.. haih)

masuk OT, few times diorang duk tanya2 tau tak apa yg doc akan buat
doc Ashikeen dah inform, akan buat laparoskopic.. and myself yg sign agree with the operation
duk terbaring lam OT sempat lagi diorang introduce docs yang invlove
dr bius ialah Dr Maziah and dr surgery ialah Dr Firdaus
ches, xleh tgk muka sbb diorang dah pakai suit for surgery..

tak tau apa diorang buat, tau-tau i dah xtau pape.. heheh
owh, i sedar je i dah di katil ward 28
xpasti pukul berapa..
umi kata about 12.50pm keluar dr OT
i sedar tu lam 1pm ++ sebab i ingat i lambai my friend yang datang visit, Oya
mampu lambai je.. pastu dah terpejam balik..
hahahha..
kuat tul kesan bius kan..
tapi lau masuk about 9am and keluar about 12.50pm..
3 jam lebih tu, lama jugak eh..
apa diorang buat?

my aunt snap kan pix sbb i nak tgk, nak jenguk tgk perut sendiri pun takut.. huhu

owh lupa, i x operate yang mcm belah tu..
tapi tebuk sket je kat area pusat
and 2 garis macam terhiris pisau lak kat bawah sket pada pinggang
kiri and kanan
kiranya 3 points la.. cuma yang kat pusat tu macam besar sket.
maybe diorang masukkan kamera kat 2 garis bawah tu
and pisau utk buang appendix kat pusat..

wohoooo... to be continue!

inilah diriku : Nadia.Yusof

nak tido puas-puas

salam..

ini tempat ketiga masuk jarum..


quick update..
lenguh kut nak menaip sambil baring..
hari ke4 selepas minor operation appendic
dah sihat sok nnt update byk2 cmana leh kena ni eh..


admit HPRZ II, Kota Bharu

for the time being..
my apology for will be silent until fully recover
or at least can sit properly..
skrg sakit n lenguh amat neyh..

will tido puas-puas..
yeah!

p/s : dah discharge semalam..
sape ada masa free, jemputle teman i mengomel di rumah

inilah diriku : Nadia.Yusof

cerita dari kampung..

salam..

heyya!!!!

my 1st entry from kampung..
yup, dah lebih 1 tahun usia dya.kamil di blogspot
ini ialah update pertama dari kampung..
muahahaha..
sebab bila kat kampung
selalu xsempat nak mengadap laptop lelama
jenguk FB pun jarang-jarang je..
most of my holiday kat kampung, schedule sgt pack
so malam dah penat n ngantuk..
xpun duk layan sembang dgn umi..
jadi xpernah ada entri dari kampung..

kali ni, sebab dah lama sgt bersawang..
lagipun banyyaaakkkk sangat cerita nak share
so merajinkan diri mengadap laptop lelama..

hurm, so apa cerita ni..
i have few stories dalam my jurnal yang belum convert into entry
tapi sebab tajuk entri adalah cerita dari kampung,
mari bercerita tentang apa yang saya buat di kampung pada cuti ini..

semalam bertolak dari Kuantan around 9am.
sampai rumah around 7pm..
lamaaaaa kan????
sebab saya menyinggah di beberapa kenduri kahwin..
akan update entri lain utk itu..

had dinner with family.. waaaa sangat suka
sebab dah lama xdinner sama-sama
walaupun xcukup korum lagi 2 org..
sis G and sis Nuyu.. the UiTMian

after dinner, around 10.30 pm dah bantai tidur
sebab sangat amat penat xlarat nak angkat kaki mahupun celik mata
ingatkan nak ziarah nenek-nenek..
postpone sajalah.. keperluan diri perlu diutamakan.

pagi tadi, lepas Subuh bantai tidur sampai pukul 10..
wawawawa... kan dah cakap, balik kampung utk menenangkan fikiran
jadi harus tidur sepuas-puasnya
cover tidur yang insomnia beberapa minggu baru ni.
breakfast dgn ubi rebus...
yabedabedu.. sudah lama tidak makan ubi rebus.
sangat suka dan gemar..

kemudiannya memecut ke Kota Bharu mahu dating sama bff ku
Adrisyawalia aka Dsya
beliau sdg membuat chambering di salah satu firm kat KB,
so, we had lunch date di Restoran Wau depan ofis beliau..

lama seyh tunggu cik Lawyer turun dari office..

sepatutnya Lisa Maria pun join.. dan dah plan lama dah benda ni..
tapi Lisa xdapat datang.. katanya jauh sebab ofis beliau di Nilam Puri
about 30mins driving
lagipun beliau mau pergi kenduri kahwin
ok, kenduri kahwin ialah sekali seumur hidup
jumpa i banyak kali dalam seumur hidup
tetap i kecik hati
sbb dah banyak kali janji dgn beliau yang termungkiri..
ok, i tidak penting.. shuh, diam kau Nadia.

kemudian pergi ambil Oya di rumahnya dan memecut ke JPN Kelantan
Jabatan Pendidikan Negeri
mau daftar MUET adikku, Nuyu
dah isi borang segala bagai, dia mintak money order
ceh, mana den tau.. cancel nak daftar
bawak balik borang tu je..nnt2 la abah hantarkan

jadi terus ke KB Mall, mau cari majalah baju kurung fesyen terkini
sbb mau tempah baju raya tapi xda idea nak buat fesyen apa
baju kurung je pun, tapi ngengada xnak baju kurung biasa.
kata raya kut, haruslah over sket..
oh ya, baju raya perlu tempah awal ya.. kalau tak beli ready made saja
mana ada tukang jahit nak terima tempahan last minute
sempat jumpa Nasuha dan bakal tunangan..
wah, suka suka suka..
dah lama xjumpa..peluk cium dia muah muah..
eh, Nasuha saja.. bukan tunangnya ya.

pusing2 KB Mall xjumpa majalah..
jumpa baju ready made yang cantik2 sampai angau dan gila nak beli
tapi sayang duit pulak..wawaaaa

xpe, nnt pi usha kat Kuantan ataupun PKNS..

otw back, singgah rumah tukang jahit antar kain
owh, ini tukang jahit keluarga kami
semua fesyen beliau boleh buat..
bukan butik ya, makcik di sebuah kampung sajo..
sengkek la nak antor 3, 4 pasang baju kat butik..
baik beli siap je..
tukang jahit ni nama Che Nab.. beliau sgt terror.
baju pengantin pun ada beliau buatkan
sebab xda idea nak buat baju kurung apa
bertapa sambil brainstorm dgn beliau nak buat fesyen apa..
terima kasih Che Nab utk idea-idea itu..
simple sajo, grand2 kan segan pulak nak pakai pi ofos.

umi pulak call, suruh singgah rumah kawan baik beliau
yang buat majlis sambut menantu..
wawawwaaaa... pakai jeans ni xkan nak pi kenduri pulak
tapi kalau nak balik tukar baju segala, malas dah nak pi..
alang-alang memang kena lalu rumah beliau, singgah sajalah.
blushing weh, malu gila anak dara pi kenduri pakai jeans

lepas makan, bawak nenek dan nenek saudara balik..
lepak rumah nenek belah umi kejap
pastu singgah rumah nenek belah ayah
ya, jarak rumah mereka ialah 200 meter..
senangkan kawen sekampung.. :)

balik rumah, lepak dgn sepupu yang datang menjengah
Elhamie..
lepas maghrib, sepupu umi, Yna and family datang
yang ni purposely datang sebab i paksa
mau jumpa anak angkat lol
Puteri Damia Nur Batrisyia


siap mandikan Mia lagi..
waaaa, sudah mula rindu Mia
mcm rindu Arysha.

setiap kali balik kampung
jadual ialah sangat padat!!
nak cuti panjang-panjang, sayang pulak
nanti nak cuti lama-lama time raya..
esok pagi mau ke Rantau Panjang..
dah lama xjenguk, kut dah berubah wajah.. hehe
pukul 2 sudah mau pulang ke Kuantan..
waaaa, cepatnya masa.. xmau pulang bolehkah?

inilah diriku : Nadia.Yusof

get back my routine

salam..

yeehaaa!!!

finally, i get back my routine
yabeda bedu..
eh, sejak bila pulak daily update jadi routine..
oh tidak,
maksud saya.. saya dah mendapat kembali rutin kehidupan normal

sebab..

dah submit semua reconciliation yang menghuru-harakan kehidupan
selama sebulan setengah..
macam kejap je kan sebulan setengah tu..
tup2... dah mid of June dah.
tambah tolak darab bahagi
ada lagi 4 bulan setengah
sebelum mulakan Reconcilition as at 30th October 2010

arrrgghhh mau lupakan seketika
dah penat otak
dah serabut mata tgk kesepahan meja dan bilik dan sekitarnya
sewaktu membuat recon..

notice board pun dah bersepah

ampun, bilik ofis saya dah jadi macam bilik fail..

atas meja fail

eh kantoi main FB.. hehe.. ini sewaktu bertapa time weekend lol

atas kerusi fail


atas kabinet fail


kertas bersepah2..
sebab sepanjang waktu tu, balik kerja pun saya xkemas meja tu..
saya hanya akan kemaskan kertas2 dan fail2 yang bersangkut paut
dgn akaun yang dah settle sahaja..


masuk esok pagi, macam mana saya tinggal..
macam tu la saya akan start balik..


hah,ginila rupanya workplace saya..
gara-gara beberapa akaun yang sangkut je.
bukan kesemua lebih 30 akaun tau..
ni utk kira-kira 5 akaun yang sgt bermasalah je ni..
kalau 30 akaun bermasalah, saya memang resign aje la..
kuasa nak melayan... engineer by cert ok.

tadi saya dah hantar kesemua akaun..
diulangi
SEMUA..
bermaksud, esok xyah buat lagi..
yea yea yea... rasa macam raya lak esok.
hahahahha...
tapi esok perlu buat full stock check drum dan pail minyak..

dan sabtu....
akan merempit pulang menenangkan fikiran
menyaksikan kehijauan sesawah di kampung tercinta
cant wait for Saturday!!!
will be a very long journey..
Kuantan TMB's office - Besut for Musy's Wedding - Kg Tendong for Sabri's Wedding - Kg Pengkalan Batu for Aida's Wedding - Pasir Mas tercinta peluk cium umi dan abah


p/s : tak pernah sangka buat recon akan menjadikan saya sangat stress sehingga menangis beria-ia dalam surau sebab nak release.. dan sangat memalukan sbb En WiNiX & Hafizi (my colleagues from same dept in Kuantan) tahu... ces, blushing2.. dua-dua beria mencuba membantu sedaya upaya mereka.. terima kasih kamu-kamu. En WiNiX, saya ni cengeng kan?

inilah diriku : Nadia.Yusof


macam dah terlebih hari...

salam..

hari tu dalam entri ni..
saya ada cakap mungkin xjenguk dalam 4,5 hari kan..
pastu selang 2,3 hari kuar entri emo kan?
ala, yang mood tgh struggle gila..
pastu mood feeling2 tuh..
dua-dua tuh sesi menenangkan fikiran di ofis.
tu pasal alignment entri mcm ngok ngek sket..
pc ofis tu ntah apasal.. mcm x align dgn blogspot.
tu pasal malas nak update kat ofis..
lau tak, memang setiap hari entri ala-ala diari.


ngeh ngeh..

oh, sila bersyukur akhirnya terasa ingin menulis apa dalam kepala
bukan meluahkan segala rasa dalam dada..
sebab lau tulis apa yang terbuku di dada aka hati
alamaknya memang entri makan dalam sakit hati jiwa kacau
kalau yang lahir dari kepala aka minda dan otak ni
lebih rasional dan bermotif lah sket.

sebenarnya kan......
ada banyak sangat benda yang nak diletak kat sini
siap ada list nak buat entri apa
sbb banyak sangat benda yg jadi
tapi xda masa nak berlama-lama depan laptop
(ada pulak masa nak jenguk blog redmummy 3x sehari..wawawa)

balik kerja, rehat jap.. mandi, solat, masak & makan, terus letak kepala di bantal
golek-golek dan paksa diri tidur..
walaupun kepala terletak dibantal pada pukul 10 malam,
pukul 2 pagi pun belum tentu tidur..
aduih, insomnia ke hape xtau la.


kalau boleh tidur seawal 12.30 pun, kul 3 lebih mesti terjaga balik
pastu dah susah nak tidur
pastu mula la layan FB kat mobile..
(ya, saya guna FB kat mobile je sbb malas on laptop nnt terbabas waktu tidur macam hari ini.. lagipun belum terbuka hati dan purse untuk beli any smartphone BB, iPhone mahupun HTC)
kalau tertidur balik lepas tu, Alhamdulillah
kalau tak, hah, layan la kepala duk berat macam batu nak pi kerja pagi tu

xtau la apa ada lam kepala sampai xleh tidur..
umi kata fikir banyak sangat.
memang la, duk fikir recon xsiap2
dah hantar, ada yg kena reject
nak aje pelangkung org yang mereject tu
macam dia tu bagus sangat
i tau la mcm mana dia buat recon dulu

selalunya kan, i curi masa waktu weekend buat entri banyak2 pastu auto publish
tapi dah 2 minggu weekend sangat amat pack
ujung bulan 5 tu, lepak KL
weekend lepas, lepak ofis
ya, ofis.. sabtu dan ahad
dari pukul 12.30 tgh hari sampai 6.30 petang
(kasi can la bgn lambat)
rasa macam owhman, aku workaholic..
dowh, bunyi cam bodek boss... no i'm not!


walaupun sgt workaholic, account aku tetap xbalance..
waaaaaaa.... dah jem dah nak fikir.
dah abes cara dah.. cara terakhir, tawakal.
maksudnya, hantar je la.. diorg reject,nasib kau la redo again.

bosan kan cerita pasal kerja..
mcm la i sorang je kerja berlambak x setel2..
tapi, ni blog i.. who cares!
(tapi, kalau i cerita pasal i nangis sebab kerja agak2 ada orang care x?)

nak mintak ampun maaf to readers yang sudi jenguk walaupun x update..
sorang yang i tau, Mimi cousin to my cousin.. ada lagi ke orang lain? x kut..
ok, janji lepas ni cuba curi masa update semua story yang i dah list kan dalam jurnal.

till then, keep reading!

p/s : ada orang cakap "tiba-tiba i rasa u pandai".. whatthe****, selama ni i bodoh ke? kalaupun i bodoh, xdala i nak menyombong berlagak pandai macam u. i guess u know ranking kita masa training dulu, u should know who is much 'pandai'... bimbo-girl!!

inilah diriku : Nadia.Yusof

when to say it?

salam...



it's not that i'm falling in love!

just realize this..

but still, no courage to open my heart to anyone.


kak tina did advise me
" be open doesnt mean u will love him and will marry him,
but to open ur heart to know people's heart..
let it grow naturally, then u'll love and be loved"


she made me smile.
thanx kakak
for wake me up from a long dream
which
hoping that love will come naturally
by freezing my heart.




yes,
the only thing wrong with love and faith and belief is not having it
inilah diriku : Nadia.Yusof

i'm not a survivor..

salam..

because i'm a fighter!!


terkadang

saat diri terasa sendiri tanpa sesiapa sudi menemani

saat semua beban dunia terasa menghempap..

saat mahu lepas bebas dari semua yang menghimpit jiwa

saat rasa yang terpendam tak mampu diluah

saat dihantui bayangan silam

saat tak memahami kekeliruan hidup

saat tak pasti langkah yang harus dituruti

saat lelah yang kian menekan rasa

saat hati tak mampu lagi bertahan..


diri, jiwa dan hati.. bersatu.

bukan sekadar menjadi survivor

tapi sang fighter yang terus berjuang

mengemudi pelayaran sendiri

bangkit melawan segala yang menghalang

untuk terus maju ke depan


walau bagaimana, siapa, apa cara sekalipun

dipandang, diperkata, diuji, ditelah mahupun difikirkan

tentang aku..

aku takkan menyerah kalah.

ONE TREE HILL

p/s : kerana aku semakin tak terdaya.. harus bangkit dan terus berjuang



inilah diriku : Nadia.Yusof


Related Posts with Thumbnails