When I Miss Her...

salam..

sorry, i'm not in the mood to blog.
coz i miss my little angel so much!
wanna hug her now..


talked to her on the phone.
look at her pictures.
oh dear, i really miss you.


this cheeky & naughty girl has caught my heart long time ago.
and never leave till now.
thus, i'm dying coz of her.


"baliklah kampung.. kesian Arysha" she said.
and i cry.

p/s : if only i have a pair of wing..

inilah diriku : Nadia.Yusof

Rumah Tertutup vs Rumah Di Buka

salam..

i dah dapat surat.
surat yang dinanti-nantikan since before raya.
:)
surat apa eh?
surat bling bling..
surat bonus.
ALHAMDULILLAH.
ada jugak rezeki lebih tahun ni.
berapa banyak?
surat dapat 1 je.. :)
tapi figure dalam surat tu.. hurm, unexpected.
tapi bolehla utk buat saya senyum kejap masa dapat surat tu.
lepas tu terus lupakan segala-galanya sebab kena kerja kejar dateline.
sekarang pun belum sempat nak finalise lagi kemana segala-galanya akan pergi.
sebab sangat amatlah SIBUK after raya ni.
dah tu, cuti 2minggu xsedar diri.. :(

owh, kita masih berhari raya kan.. :)
tahun ni rumah i xbuat official open house.
last year ada buat.. itu pun utk kawan2 di Kelantan dan saudara mara terdekat sahaja.
this year langsung xbuat.
walaupun i cuti lama, tapi orang lain xcuti lama.
cuma on 4th Syawal tu kawan-kawan umi datang rumah secara berjemaah.
sebab diornag bgtau awal2.. so, memang kita prepare something lah.
spaghetti bologna special made by Chef Nadia.
ceh, perasaan.. campak2 je pun..
sesimple masakan itulah dia.

menu memang special request by Umi.
sebab kawan2 dia tu datang for kenduri kahwin near to our house.
sambil2 tu singgah la..
fikir2kan, kalau menu2 raya mesti orang dah muak.
sbb tu kita buat western sket.
walau kucampak2 saja kaedahnya, pujian melambung ok!
hehhe... sebab i xpakai Prego.
so, rasanya lain sket la.. ala2 pure from Italy gitu.
umi cakap, kawan dia yang terror masak pun cakap my spaghetti tu marvellous.
hakhak... kembang jap seluruh anggota badan.. :)
ala, kalau orang2 yang sangat amat biasa makan, mesti cakap rasa biasa je.
kalau jarang2 makan, mestilah jarang jumpa yg lagi sedap.
sbb tu cakap i masak tu sedap..
tapi kan....................
my ABAH pun cakap SEDAP!
fuh, pakcik tu memang xkan puji kalau xsedap.
so, i take that as a compliment.
dan janji nak belajar buat dish lain pulak.. :)

oh ya, walaupun rumah kita xda open house..
tapi takdelah sampai tutup pintu terus.
anyone yang datang, kita hidanglah apa yang sempat buat.
tapi kalau inform awal2 nak datang, kaw2 kita masak punya.. :)

this year, xramai my friends yang datang.
tapi i sangat terharu.. sebab....
2 kawan yang memang every year datang beraya..
tahun lepas datang single..
tahun ni datang berdua..

they are

Shikin & hubby, Afiq.
entry pasal wedding diorang ada dalam draft..
lum sempat menceceh.. hehe.

diorang datang on 3rd Syawal..
sebab Shikin dah inform awal2 nak datang, sempatlah masak utk diorang.
xsangka pulak Afiq tu boleh tahan gak bersembang.
Shikin is my bestfriend since Year 6.
so, consider that i should get along with her husband too.
sebelum ni xberkesempatan nak sembang dgn Afiq panjang2..
so xtau dia ni jenis mcm mana...
jumpa dia pun during their engagement & wedding je.
tapi that day, i can conclude that..
my friendship dgn Shikin will be longer..
sbb Afiq and I can get along well..
(orang kata, bila dah kahwin.. susah nak kekalkan friendship if tak boleh get along dgn friend's partner..)

another friend yang datang..

Sabri and wife, Shida..

Sabri is my friend from Smach..
kita satu kelas.. dulu dia ketua kelas..
dalam kelas, meja saya di depan meja dia..
so selalulah sembang2 and borak2 if ada masa terluang.
after habis sekolah, every year dia datang beraya to my house.
selalunya datang dgn our classmate jugaklah.
tapi this year, dia datang dgn wife.
masa Iftar Smach9802 tu dah pesan pada Shida utk datang beraya..
tapi ya lah, kita pun fahamlah.. orang dah berdua ni banyak komitmen.
keluarga dan saudara mara pun dah bertambah..
makin ramai yang perlu diziarah..
tapi bila Sabri sms bgtau nak datang beraya on 4th Syawal tu..
i was surprised!
xsangka dia masih mencuri masa utk mengekalkan rutin tahunannya.. :)
thanx Shida & Sabri..

termenung kejap bila terkenang yang dah berkahwin datang beraya.
wonder, my friends semua dah kahwinkah?

p/s : credit pictures from Shikin's and Sabri's Facebook.

inilah diriku : Nadia.Yusof

Kenduri Akikah & Khatam Quran di Hari Raya

salam..

konon-kononnya nak publish 1 entri raya setiap malam.
tapi semuanya tidak menjadi kenyataan.
kerana memenuhi beberapa aktiviti malam.
seperti.. makan pizza bersama housemate
balik lewat pergi quarry site dgn berbaju kurung & berwedges
serta menonton Magika di malam minggu.

sebab dah few days xda entry, terus rasa bersalah.
jadi mari sambung entri raya.. ada few entries lagi.

on 2nd day of raya, rumah nenek belah Umi ada buat majlis kecil-kecilan.
awal perancangan ialah Majlis Khatam Quran utk Zaid (my cousin) & Khairi (my bro)
serta Solat Hajat utk Zaid nak UPSR.
alamak, lupa nak wish Zaid UPSR Selasa lepas.. huhu.
tapi sebab Ahad tu genap 7 hari umur Aimy Hayfa
so kita tambah 1 lagi majlis.. Majlis Akikah & Cukur Jambul.

majlis mula dgn acara Cukur Jambul.
waktu tu i kat rumah umi lagi.
baru nak iron baju & mandi.. hehe.
uih, memang flat abes, tidur mati sebab open house on 1st day tu.
jadi kami ialah dimaafkan.
tapi xdalah lewat sangat bangun pun.
xsempat nak join tu sebab acara start awal, about 7.30am.
:)

about 8am baru gerak pergi rumah nenek.
sampai tu dah abes majlis cukur jambul.
orang2 masjid sedang solat hajat.
orang yg sama je for both acara.
lepas solat hajat, baru masuk acara ke3..
Majlis Khatam Quran.


both xbelajar dgn Ustaz ni.. my brother belajar mengaji dgn nenek je.
Zaid pulak khatam dgn cikgu mengaji kat Shah Alam.
tapi majlis khatam Quran utk lelaki kena buat dgn ustaz..
Ustaz Yasin ni pun memang mengajar budak2 mengaji..
so,no offense lah utk jemput beliau.
the rest in his team tu orang2 kampung situ jugak.
salah sorangnya jiran rumah i..

my brother, Khairi.. Ustaz Yassin & my cousin, Zaid

the girls menghayati bacaan al-Quran..
nenek (girls jugak eh?hehe), Ira, Nisya & Ika (my cousins) also my Adik.
Zaid tu adik bongsu to Ira and Ika..
so, that day Ira yang jadi photographer..

lepas majlis khatam Quran tu, kira dah habislah majlis hari tu.
then only our family sempat nak breakfast.
awal lagi..about 10am gitu.

Align Centerini my mum's siblings.
from left, Pak Uda.. my mum, Cik Pah (mama to Ira, Ika and Zaid) and Sue Da (mama to Arysha and Hayfa).. so the rest cousins belah umi yang i xsebut tu anak Pak Uda.. hehe.
anak dia 8 kut.. kecik2 lagi lak tu. memang x gang la.. hehe.
owh, abaikan my atuk yang seksi tu.. memang itu gayanya duk rumah.

lepas makan, semua kena kemas rumah.
budak kecik ni pun sibuk nak kemas rumah jugak.
orang angkat kerusi, dia sibuk nak angkat..
orang lipak carpet, dia pun nak buat jugak..
kalau xbagi buat, dia cari gaduh dgn orang itu..
huahua... ganas anak dara i ni.

bila tengok Amirul (anak Pak Uda) duk bergurau senda dgn my Abah..
dia pun nak gurau senda jugak.
padahal dah 2 minggu balik, langsung xboleh masuk dekat dgn Abah.
asal nampak Abah je dia lari pergi papa dia.
bila tanya kenapa, katanya dia takut dgn Abah.
tapi hari tu elok je dia join Amirul gurau2..
start then, terus ok dgn abah.. dah xtakut dah..
drama queen betul la Arysha ni.

after settle semua di rumah nenek, ktorang pun
cha alif but, cabut ler..
nak pi beraya pulak.
every year, 2nd Syawal memang kita keluar rumah seawal jam 10pagi
dan pulang about 4petang..
beraya sekitar Pasir Mas..
jaranglah kita keluar dari kawasan Pasir Mas
sebab semua jalan keluar masuk Pasir Mas ialah jammed!
xkuasa nak beraya dijalan raya.

keluar beraya after Zohor, about 2pm.
dan pulang jam 9.30malam.
itu pun sempat pergi 3 buah rumah je!

inilah diriku : Nadia.Yusof

Menu Raya & Telatah Babies di Hari Raya

salam..

sambung lagi alkisah raya.
kan dah cakap, nanti korang muntah dgn kisah2 raya i..
hehehe..

menu utama utk raya tahun ni sama cam tahun2 lepas jugak.
sbb menu ni sgt rare kat my kampung.
haha.. mcm pelik je rare kan.
menu biasa je, mee kari.
tapi susah la nak jumpa rumah yg buat mee kari di pagi raya.
selalunya nasi dagang, nasi minyak, satay, nasi himpit & menu2 raya yg common
kata belah Pantai Timur, haruslah menu nasi yang utama.

masa duk belajar kat JB dulu, pernah gak umi masakkan lontong.
sbb i pengaruhi dia.. suka oh lontong.sedap....
tapi xdapat sambutan lontong tu..
sbb orang xbiasa makan.
so, umi decide xnak buat dah..

dulu2 selalu jugak umi buat satay..
tapi dah banyak rumah buat satay.. boringlah makanan sama je.
lagipun satay kena tempah.. xda daya la ktorg nak bakar sendiri.
kirim salam je la..

mee kari senang!!!!
prepare bahan potong2 je.. pastu masa masak main campak2 je..
mee pun rebus saja.. senang!!!
suka2.. senang nak masak
senang nak makan
senang nak cuci pinggan juga..
hohoho.

mee kari tu main course..
mesti la ada side dish..
hah, kat sinilah kepakaran anak2 dara ditunjukkan.
kalau tetamu datang, umi akan cakap..
yang tu KakLong buat, yg tu Kak Uyu buat..
eh, Kak Jie xbuat apa2.. dia tolong potong sket2 pastu layan SuJu lebih2.

this year i buat 2 side dish..
kenapa 2, sebab teringin nak makan..
Uyu buat Makaroni bakar... sedap!
i pulak buat oreo cheesecake & pudding cocktail..
yg pudding cocktail tu okla, dah pernah buat dulu
part cheesecake tu... 1st time ok!
rasa dah sedap.. tapi rupa.. hakhak..
hancur!
nak amek gambar pun segan.
tapi boleh la potong and hidang..
xboleh bawak keluar sebiji bulat tu la..
cer intai lam gambar ada ke x cheesecake tu.. hehe.

menu sampingan lain yang umi tempah ialah.. ketupat & kek buah.
konon2 nak buat agar-agar tapai pun xmenjadi
sebab umi lambat peram beras pulut utk dijadikan tapai.
selalunya itulah trademark dish umi.

eh lupa, Kak Jie tukang buat air.. sedap air oren Kak Jie..
and Kak Jie sangat rajin cuci pinggan mangkuk & gelas..
walaupun malas sket bab masak.
xpe, tahun depan cuba lagi.. :)

and my raya also banyak spend time dgn babies
this year mcm makin bertambah pulak babies dalam my family.
xdala baby yang kecik macam Hayfa tu.. itu sorang la baby yg betulnya
tapi consider baby la for toddlers
eh, Arysha masih toddlers ke?
ngeh2... consider kecik la..
about 3 years old kut.


budak ni makin besar makin banyak perangainya.
manja bukan main.. pastu mengada2 dgn papa n mama dia..
tu nak pegang sket, dah buat perangai dalam gambar tu...
heiiiii.. geram tul mummy!
sape ngajor camni neyh?
bila nak bagi duit raya baru sengih2...

tapi kalau time dia ok, elok je perangainya,
tengok tu, duk diam2..
itu dia duk tengok abang Zaid (our cousins) duk mengaji Khatam Quran.
itu yang sopan santun je tu.

tapi bila papa dia dah balik KL sebab kerja, dia duk kampung teman mamanya berpantang
bukan main lagi dia bermanja2..
1 week after raya tu, pendek kata i spend time dgn dia la..
dia pun sampai dah sayang giler ngan i..
xnak kasi balik Kuantan..
owh, terharu.
tengok, sape suruh cerita pasal Arysha.. kan dah nangis.. :(

budak comel ni pun my cousin jugak
umur about 1 year plus..
nama dia Awatif, panggil Wawa..
ya Allah, baik sgt budaknya.
xbanyak songeh mcm Arysha.
sape2 nak pegang pun xkisah..
xdanya nak nangis..

tapi mcm orang cakapla, yang susah nak dapat tu yang best.
banyak cabaran.. haha..
jadi, Arysha jugak jadi pilihan.. jahatkan!

another baby ialah Puteri Nur Damia Batrisyia
dia ni kira macam my 2 pupu la..
anak to my mum's cousin
umur dia 10bulan
ni lagi sorang susah nak pegang..
asal dukung, sempat lah 30 saat kut.. mesti nangis.
huhu.
tapi kalau dia duk atas riba maknya, elok pulak dia main dgn kita.
memilih riba kau ye Mia.

hah.. budak ni juga ialah my cousins..
anak Ayah Sue..
lam family belah abah, dialah paling kecik
sbb dah lama xda kids in the family, semua orang pun nak main dgn dia.
tapi asal nak sentuh je nangis..
sibuk berlingkar ngan abah and ibunya aje..
ibunya dah due for 2nd baby soon..
xda makna la kau nak kerek2 dgn we all lagi ye Anis Afrina..
pasni semua serbu baby pulak.. xmau kawan Anis dah.. haha.
nak bagi duit raya pun dia buat derk je..
maknanya, i langsung xmasuk dekat dgn dia ok!

uih, next year dijangkakan pertambahan 2 lagi babies..
both belah abah..
1 adik to Anis, and lagi 1 adik to Amirul Mursalin from this entry..
so, budget duit raya harus ditambah.. huhu.

i sangat suka layan baby & kids..
rasa relax je..
tapi kalau jenis yg banyak ragam..
cuba sekali dua kali pun tetap buat sombong,
maksudnya bye bye.. sorry la eh.
xda makna nak ambil hati lebih2..

tapi......... BEST kan ada baby!!!

inilah diriku : Nadia.Yusof

Saya Pun Nak Beraya Juga Walau Tak Sakan

salam..

akhirnya ku merajinkan diri menceceh utk entri Raya
yang dah 12 hari berlalu.

biasalah
anak, kakak, sepupu, cucu, sedara mara, kawan-kawan, kawan rapat
yang SANGAT BAIK!!!!
spend time habisan dgn diorang.. sampai blog bersawang.
kata raya setahun sekali.
siang penat, malam pukul 11 dah kealam mimpi.

tahun ni raya biasa2 je..
sebab dah besar kut, dah xda dah nak overexcited.
lagipun xda bonus, xleh belanja sakan.. hehe.
plus, duit raya pun dikurangkan..
sbb kena saving for big project.
umi yang suruh kurangkan.
kita gilir2 bagi.. kalau last year the kids will get 2 angpows from my family..
1 from me, 1 from umi..
this year sorang je kasi.
kalau umi dah kasi, i xyah kasi..
begitulah juga sebaliknya.
tapi utk atuk nenek, adik beradik and cousins
tetaplah i kasi mcm biasa..
nilai yang depa terima pun berkadar terus dgn susunan di atas. :)

tema baju our family this year, tanah hitam.. bunga xkisah kaler apa.
konon2nya kena nampak banyak hitam la..
yg boys okla.. carik je baju melayu hitam.
yang girls ni ya ampun.. i sorang je yang obviously nampak tanah hitam.
itupun kaler hijau tu lagi menyerlah.
kain tu umi yang beli.. pakai je la.
kain yang i beli sendiri, tukang jahit xsempat siapkan.
hantar dah 2 bulan awal.. xjugak siap.. sadis, eh silap.. sedih.
so, hari raya seterusnya pakailah baju raya tahun lepas.. sedih lagi. sob sob.

masjid yang every year ktorang pergi tu ada renovation sket.
and xsempat siap utk solat raya.
lagi tambah sedih..
kena pergi masjid kampung sebelah.
masjid tu cantik & best, tapi saudara mara xramai kat sini.
ramai kat masjid kampung sendiri.
see, bila hari raya.. kita mesti nak jumpa saudara mara kan..
samada yg memang duk kat kampung maupun baru balik kampung..
barulah raya ada makna..
kalau xjumpa kat masjid, chances nak pergi rumah sgt tipis.
sbb setiap kali raya, kita dah ada list rumah yang mesti pergi.
biasanya yang jumpa kat masjid salam setahun sekali ni saudara jauh.
yang rumah diorang xmasuk dalam list utk pergi.. :(

luckily rumah my parents 1 kampung dgn both rumah grandparents.
belah mak n belah ayah.. jaraknya secoet je.
xda kecoh2 nak pergi raya mana dulu.
taun ni pergi belah abah dulu..
sbb semua siblings abah ada kat situ.
uih, meriah.. tapi xsempat buat photo session..
kita kena serbu rumah makcik yang juga dekat secoet..
sebab diorang nak balik rumah in law kat belah Jeli sana.

sempat ler wat photo session istimewa utk orang jauh nun di Korea.
and talked to him on the phone too!!!
kami memang kejam!
semua sepupu ada, kecuali dia..
jadi kita pegang gambar dia je sbg ingatan.. ngeh2.

inilah barisan sepupu2 saya.
i cucu no 2, tapi cucu sulung perempuan.
cucu sulung ialah lelaki yang pakai baju coklat belah kiri tu.
ktorang sebaya.. tapi dia lahir 5 bulan lebih awal.
yang dalam gambar itu adik dia.. duk belajar kat Korea.
kita memang purposely amek gambar ni utk dia.. hehe.

orang sibuk raya,dia sibuk nak check email..
PM pun reti cuti la hari raya.

inilah sesi menyerang rumah makcik tu.. semua adik beradik abah ada.

kalau dah berjumpa tu, mcm2 cerita lah keluar.
uih, susah nak gather kan siblings abah ni..
sbb ada yg in law jauh..
bila turn raya rumah in law.. sunyi sepi umah atuk,

ni kat dapur rumah atuk..
breakfast lepas solat raya..
ktorang jarang breakfast kat rumah before gi solat raya.
selalu minum je.. xsuka makan awal pagi.
lepas solat baru serbu rumah orang utk makan.. :)
time ni kecoh meriah sbb kita duk bagi duit raya to nieces, nephews and cousins
time ni lah i duk ngecek2 uncles & aunts yang kerja dgn gov supaya kasi i duit raya jugak. almaklumla, i xdapat bonus. depa dapat bonus..
tapi sampai kesudah diorang xkasi..
haha.. rules of the family, sape dah kerja xdapat duit raya dah.. :(

sempatlah i snap pix dgn cousins2 yang talented for Imam Muda.
haha..
depa ni adik2 lagi for me..panggil i pun KakLong.
i selalu support diorang masuk Imam Muda..
sejuk hati tengok sepupu2 mcm tu.. nak harap adik sendiri
semuanya rock n roll.. hoho.

Vote for IM Amirul Mursalin
ni sekolah lagi.. form 4.

dan juga Imam Muda Ezahin, eh silap2 Chef Ezahin.
ini boleh, dah cukup umur.
study kat UiTM Dungun buat Kulinari.
tapi sampai sekarang ktorang belum pernah rasa air tangan dia..

yang manja2 terlebih ni bukan Imam Muda ye..
ni Ustaz Rock.. merangkap my brother.
muka pun sepesen je..

lepas dah kecoh rumah atuk belah ayah & rumah makcik,
kita serang rumah atuk belah umi pulak.
secoet je! 200m dari rumah atuk belah ayah.
senangkan kawen sekampung.. tapi i mcm.. OH NO!
in law duduk dekat2? no way.. haha.

kat rumah belah umi ni xmeriah mcm belah abah.
sbb adik beradik umi sket je.. 4 orang.
sepupu2 pun semua kecik2 lagi..

sepupu paling besar pun Ira ni ha.. umur 14tahun.
umur je 14tahun, bergaya mcm orang dewasa..

ni adik dia, Ika.. umur 13tahun.
Ika ni sempoi sket.. xdala bergaya sakan.
tapi still nampak ayu & manis.

kalau pi Shah Alam, rumah diorang la yang i serang.
jadi duit raya kena lebih sket.. haha.
takda maknanya!
i x bias ok.. semua cousins dapat sama..
cuma Aimy Hayfa dapat lebih sket.
sbb xsempat nak beli anything utk dia..
kata new baby kan...kena lah lebih sket dari yang lain!

every year, kat kerusi ni la ktorang 1 family ambil gambar.
tapi this year kita snap pix adik beradik je.
sbb ktorang je sampai dulu rumah nenek ni..
umi & abah jalan kaki from rumah makcik, melalui jalan denai hutan.
depa pergi rumah saudara jauh abah.. xjauh sangat pun.

lagipun, bateri kamera kong!
charger dah rosak.. huhu.
xda mood nak ambil gambar family..
tu pasal tak byk gambar raya.
semua snap pakai kamera hp je.. kualiti yg sadis.
i need an iPhone i guess.. haha.

see,hanya the boys yang obvious follow tema warna hitam.. huhu.
the girls semua expose warna corak..
purple, pink, hijau & gold.

my siblings... 6 orang.
dari atas : Khairi (Form 2), Khalifa (MFI), Nazirah (UiTM S.Alam), Nasriah (Asasi UiTM S.Alam), Nasuha (Year 5) & Me (MBA at... eh, salah..kulikutif @ SDI)

dah habis beraya dgn atuk nenek, pakcik makcik & sepupu sepapat..
menyerbu pula ke rumah saudara mara terdekat..
dalam kampung tu aje.
pendek kata, orang kampung tu saudara mara ktorang la..
bezanya jauh n dekat saja..
sbb tu penting jumpa saudara mara kat masjid, lau x.. jenuh nak pergi semua rumah.
huhu.

before solat Jumaat, kita dah balik rumah.
sebab kena standby and siap2 utk orang dtg beraya rumah kita pulak.
every year pun mcm ni.. 12pm ke atas, rumah kita akan buat open house.
bila dah duk rumah & buka pintu seluas-luasnya, kita hanya akan tutup balik pukul 12tengah malam la pulak.. time tu memang dah flat dah.. huhu.
semua saudara mara akan datang serang seramai-ramainya..
tahun ni kawan abah and umi pun ada datang on 1st day.
penat tak terkata.. nasib baik setahun sekali je.. hehe.

menu tahun ini?? tunggu next entry!

muka plain x make up sebab pergi solat raya.
malas nak make up bila dah abes solat.

Ustaz Rock itu buat muka bajet comel.. owh, very comel!
hahhahaha...
(i dont like his girlfriend..boleh? hahah)

p/s : raya saya sangat plain kan? owh, sgt x sakan.. tapi tetap BEST!

inilah diriku : Nadia.Yusof

Makan Besar di Ramadhan Terakhir 1431H

salam..

hello everyone!
it's me updating my blog from Kuantan.
baru sampai petang tadi.
driving alone, all the way from Pasir Mas.
luckily jalan x jammed sgt.
tapi kereta boleh tahan banyak jugak.
and yeah, 5 hours driving.
phew, i really need a driver!

owh well, raya is almost over.. for me!
definitely tak semeriah tahun2 lepas di mana almost every weekend
mesti ada open house!.. kata duk Shah Alam.

and this year, i already received 3 invitations for this coming 25th Sept
1 di Bangi (friend's engagement), 1 di Shah Alam (doa selamat) dan 1 di Putra Heights (open house).
tengok pada tempat2 yang dinyatakan, MUNGKIN i x akan pergi.
penat balik kampung pun x abes lagi.
xkan nak bersambung ke Selangor pulak.
tapi who knows, plan might change.. :)

di Kuantan, xtau nak pergi raya ke mana sebab xkenal orang pun kat sini.
kecuali officemate yg xberapa kerat tu je.
itupun if diorang buat open house..
me & my housemate?
the answer is BIG NO.
xcukup kelengkapan for open house.

oh cerita raya di kampung belum keluar kan?
insya ALLAH dalam masa terdekat.
editing process.. time is very2 limited.

on the last day of Ramadhan 1431H
8 of us manage to buka puasa sama2..
8?? my siblings dah 6.. plus parents.. jadi lah 8.
walaupun i dah balik kampung awal,
tapi few days kan buka kat luar..
lagipun my brother balik lewat sket.. ada exam.
Rabu pagi baru sampai.
petang tu kita buka puasa rumah nenek belah abah.
belah umi dah pergi on Sabtu the day yang i balik dari Kuantan tu.

yang tu pun ktorang semua dah lengkap ada..
tapi sebab ramai2, so x feel la..
every year, mesti ada buka puasa only for family.
i mean.. only 8 of us.
Khamis, last day puasa baru sempat.

dalam sibuk2 preparation utk masak2 for raya
kita hanya boleh prepare utk buka puasa dgn lauk yang x ambil byk masa nak masak.
so, umi buat Nasi Kerabu special.
mudah, cepat & sedap.
goreng ayam dgn keropok & bakar daging je.
yang kerabu2 tu potong sambil2 potong sayur utk masak raya.
tumis lak memang dah ada..
lagipunnnnnnn.... i sangat suka Nasi Kerabu!!
sedap owh, sampai skrg terbayang.
lupa nak suruh umi bekalkan sambal tumis tu..
lau x, boleh buat Nasi Kerabu kat kuantan ni..
sorryla, i belum cukup terror lagi nak masak sendiri tumis tu.
confirm FOUL.. hehe.

eh, nasi kita letak pewarna kuning.
susah ooo nak cari bunga yang ada pewarna biru utk nasi kerabu.
apa ntah nama bunga tu.. lupa lak
ala, warna apa pun rasanya nasi jugak.. so, no big deal.
nasi putih biasa pun sedap je makan dgn tumis tu.

lauk-pauk utk Nasi Kerabu.
next time bila nak buat sendiri, boleh refer gambar ni je..
:)

jarang-jarang dapat peluang makan sama-sama 1 family.
kalau balik kampung pun, mesti ada yang takda.
selalunya i lah yg xda.
sbb i balik kampung bila ada cuti panjang..
mcm public holidays on jumaat or isnin.
kira sambung from weekend.
i kan penjimat cuti tahunan utk cuti raya yang panjang.. hehe.

adik2 pulak cuti semester baru balik kampung.
so, selalu cuti kami x sama..
tu yang susah nak jumpa n gather ramai2.
lagi pulak ada yang duk IPTA, ada jugak duk IPTS.. cuti beza2..
jadi, setiap kesempatan kena lah guna sebaiknya.
sebab kami percaya (i strongly agree) makan bersama 1 keluarga itu yang eratkan silaturrahin dan ikatan kekeluargaan.. :)

keep checking calendar, when we will eat together again!

inilah diriku : Nadia.Yusof

Bestfriends for 10 years, 1st time berbuka bersama

salam..

mcm dah xikut sequence dah entri yang ter'update'
sebab nak dahulukan entri Iftar SMACH9802 untuk acik
sian dia dah berkurun tertunggu-tunggu entri tu.
dah dapat entri tu, terus eksaited and buat entri attention utk i..
wah, over kau cik.. ampu aku lebih ke hape ni. haha.
trimas la yer wat entri khas utk aku. ngeh2..
ampun maaf untuk kelewatan entri tu.

hah sebelum menceceh entri Iftar dengan kawan-baik-lah-sangat,
nak citer pasal plan konon nak balik kampung sesudah subuh, sabtu before raya.
yang ado!!!
Jumaat tu kan kelam kabut kemain la layan segala mak nenek meeting.
separuh hari utk meeting je. fuh.. masa itu emas.
terlupa pulak my right hand staff cuti..
kena pulak ada service supervisor yang menceceh bising spare part yang common order xda dalam stok. pastu datang marah2 i sebab dia dah selalu sangat ingatkan pasal barang2 tu. haih, naik darah aku mcm ni weh. nak cakap aku xbuat kerja lah tu. terbaik punya aku keep stock barang2 dia. siap sorok xnak kasi branch lain tau. tu pasal dia xtau barang tu ada. haha. ceh, ni sangat keji ok. xbagus! tapi terpaksa lah. sakit jiwa aku lau nak tunggu stok dari principal nun di France. ini bukan tractor Caterpillar eh. yang tu senang je.. kat Spore ada.
dalam pukul 3.30 mcm tu dah kelam kabut sbb ada meeting ngan client kat site. aduih, sempat ke tak nak setel pun xtau la. kejar pegi lah jugak. sampai sana dah lam kul 4. sorang staff diorang yg incharge takde. manager depa dah standby nak meeting dh. kita go on je la dgn discussion mcm mana nak solve problem ni.. dah pukul 5.30 baru kita tangguhkan meeting. manager tu pujuk2 i suh postpone balik kampung tengah hari. datang site dulu pagi sabtu tu. dah dia manager kau, senyum paksa la aku.. layankan je la. lagipun nak cuti 2 minggu okeyh. nanti i sendiri tak tenang mikirkan client ni.

masuk ofis, solat Asar, terus shoot pergi MS Garden for buka puasa.
Hafizi sangat kejam owh. tinggalkan customer dgn i. dia yang patut entertain customer merangkap kawan baik dia tu. boleh lak dia tinggal mamat tu ngan i. seb baik satu kepala. leh sembang-sembang dgn jayanya. lau x, mati kutu ho. dah la that customer is 1 of our big client. layan sajolah.. dia pun bujang lg.. lagiiii sempoiii... haha!

on Sabtu, pas meeting for about half day baru berjaya shoot balik kampung.
tu pun uih ngantuk kemain.
dah la tengahhari.. bertolak at about 1pm.
malam sebelumnya tidur tak cukup sebab duk mengemas
drive sorang2 from Kuantan to Pasir Mas.
masuk jalan Jerangau-Jabor tu.
awal2 x speeding sgt.. takut speed trap ok.
serik oh nak buang duit to PDRM.. huhu.
tapi dah 2 hours drive jalan mcm clear jerk, speed je lah..
bawak 70-90kmph tu membunuh oii.. ngantuk giler!
bila speed tu adrenalin laju sket.. terus segar mata. ngeh2.
sharp pukul 6 sampai pintu rumah.. 5 jam je ok!
itupun naik kematu dah my bon*o*...
lenguh segala urat sendi..
pastu sambung pi umah tailor lak nak amek kain perca baju raya, nak cari tudung.
nanges i okeyh sebab baju siap sepasang je.
3 bulan lepas i anto 3 pasang kain.
yang siap sepasang je.. sebab tailor tak sihat.
seb baik ah dia siapkan baju yg nak pakai hari 1st tu.
baju tema for the family.
abes nak kata apa.. dah memang dia tak sihat.
xkan nak marah2 pulak.. huhuh.
moral of the story, next year beli je yang ready made.. xdala kau meraung xda baju raya.

ahad tu dah janji dgn stooges nak buka sama..
sebab ada budak yang mengidam nak makan Kenny Rogers Roasters.
kau hengat duk Kelate xda KRR?
ado... tapi 1 cawangan je la.. xda der bebanyak cam KL sepah2.
budak ni dulu penyanjung tegar restoran2 kat KL
jadi bila kena paksa balik Kelate terus nanar xda dah restoran kegemaran.
kalau ada pun, hengat ada orang nak layan tekak KL kau tu?
seb baik la i pun biasa la sekali dua telan KRR tu. kira leh layan la.
kalau x, kau hengat aku nak layan kau cik Disya oiii?

hah, inilah budak yang mengidam macam ada baby dalam perut.
mengidam pulak KRR.. healthy food.. lagi healthy lah kamu nanti.. :)

eh, saya memang manja dgn dia.. jangan fikir bukan2..
nama dia Disya.

terhimpit2 nak ambil gambar.
nak mintak tolong abang waiter segan..

i pernah introduce diorang ke tak eh?
meh nak introduce sekali lagi jika sudah.
belah kiri tu Lisa.. dia dah tunang dah. cer refer entri tunang dia ni.
dia grad UKM.. course IT.
belah kanan lak nama dia Dsya
dia duk buat chambering kat law firm di Kota Bharu.
konon2 nak buat kat KL, sekali kena perintah berkurung di Kelate.
huhu. cian ko Disya.
tapi bagus gak.. senang nak jumpa kau. hehe.
eh, dia grad Law from UIA.

ktorang ni dah kenal since Form 2.. tapi rapat masa Form 3.
time tu umur 15tahun lah kan.
sekarang dah 25tahun uollss...
maksudnya dah 10 tahun duk berkawan baik.. ini 1st time kita dapat Iftar sama2.
kata asal Kelate.. hengat ada ke peluang nak lepak2 buka puasa sama2?
nan ado ok!
kat KL susah gak nak iftar cenggini sebab Lisa kerja Kelate.
dah besar boleh kawen ni baru dapat passport from parents leh balik malam.
depa dua2 dari tempat kerja. kata kerja Kelate, xyah la beria cuti lama.
bukan balik kampung pun.. kampung kat situ jugak.

ni kebosanan tunggu makanan la ni.
sape suh tak order awal2.. haha
kita dah book awal2 dah meja utk buka.
tapi pi solat Maghrib dulu.
malas order meals awal2 nanti sejuk lak. ceh!
dah setel solat senang ler nak berlama-lama kat KRR tu pun.
nak sembang sampai kedai tutup pun xda hal.

eh lupa lak.. dak 15% berdua kat atas ni dua2 status SAA..
hoho... bak kata caption FB.
"pinang sekarang dapat 15% off.. huahua."
dari berapa riban? itu off record.. awww...

makanan xdala lewat sangat.. lam 15minit je pun.
tapi kalau dah kebulur tu.. lewat 1 minit je pun dah bising.
best ah!! makan2.. gelak2..
padahal selalu je pun keluar lepak mesti makan.
sebab kita jarang dapat peluang jumpa2..
i la yang susah.. nun di Kuantan.
kalau dapat jumpa, kita mesti pergi restoran sembang sampai lebam.
masa ni la catch up semua story.
nak pakai sms selalu sgt xdaya lah.. xkan nak forward to another colleague pulak.
kat FB xleh open sgt.. ktorang byk simpan rahsia each other.
nak sembang kat hp xbest la.. 2 orang je.. lagi 1 orang takde
so, everytime i balik kampung mesti lepak restoran sama diorang.

pas makan ni ktorang ada sesi kaunseling ngan Lisa tu.
sebelum dia lebih parah dgn masalah ditimpa perasaan dia tu.
kita cepat2 selamatkan.. kasi dia sedar sket.
i rasa mcm i harsh sket ngan dia masa sesi tu.
tapi i have to.. for her own good.
pasal budak ni jenis suka ikut hati n perasaan xnak fikir panjang.
harap2 apa yang ktorang cakap tu melekat la dalam kepala kau ye Lisa.

about 9 something kita dah cabut dah.
takut passport keluar malam kena tarik balik.
kena tau limit la wei nak keluar malam di Kelate ni.
passport kecik je.
passport kat KL or Kuantan dah passport besar.
ngeh2..
harap2 dapat Iftar sama korang lagi next year
walaupun Lisa mungkin dah jadi isteri orang masa tu.
it was a good day for me!

and thanx a lot Lisa teman aku borong tudung!!
sumpah teruja! suka giler beli banyak2.. haha.

inilah diriku : Nadia.Yusof

My Kids

salam..

sebelum sambung cerita-cerita raya,
meh nak story cerita-cerita sebelum raya.
banyak nak story.. masa je xsempat.
jadi bila ada masa camni, meh update banyak2.

dalam entri ni kan dah kecoh2 ngan baby Merdeka tu kan.
dah macam2 nama dicadangkan
semua papa & mamanya masukkan dalam pertimbangan.
tapi sampai je kampung, tanya Arysha apa nama adik
terus dia sebut Hayfa...
fullamak.. confirm nama Hayfa terpilih.
bangga oh bangga.. i pilih nama Hayfa..
yang depannya tu, Amanda ke hape ke.. xkisah!

masa memula sampai, Arysha tgh mengamuk..
ngantuk tapi xnak tidur sebab nak main..
punya lama xjumpa dia, almost 2 months, dia dah xingat i..
menonong je la i pergi tgk adik dia.. malas nak layan Arysha moody
duduk je sebelah tilam Hayfa terus Arysha datang warning..
"jangan ambil adik"
ceh ceh, macam orang nak sangat ambil adik dia..
after 30 minutes dah okey, dia dah ingat dah mak angkat dia ni..
moody2 pun dah boleh layan sembang dah..

Hayfa ni tidur memanjang.
dia buka mata bila nak menyusu je.
geram owh.. angkat baling pun dia buat derk je..
tidur aje kerjanya.
kakaknya bising la mcm mana pun
terjerit terlolong, dia xterusik langsung.
fuh, senang bebenor nak jaga.
malam pun terjaga nak susu je.
janganla bawak peel ni sampai besar ye..
jadi kaki tidur macam Kak Jie nanti.. huhu.

hobi saya ialah tidur!
eh, by now dia dah ada nama official.
dah register dah..
Aimy Hayfa bt Ermizal Sha.
panggil Hayfa.. comel la!
bangga mak angkat Hayfa neyh.. tukang pilih nama. hehe.

asal nak amek gambar adik je, mulalah kakak menyibuk.
ini dah next day ni.
mood dah okey.. xda nak mengamuk.
kejap kejap kiss adik, kejap kejap cakap sayang adik
haih, senang pulak budak Ary ni terima adik.
ikutkan dulu2, pantang mama dia pegang baby lain mengamuk marah
dgn adik sendiri rileks je.
siap cerita lagi perut mama kena belah keluar baby segala..
haha.. cerdik owh budak ni.

kakak Arysha sangat excited dengan adik Hayfa.
semua orang yang datang tengok adik akan di'warning'
jangan ambil adik.

adik, cepat besar.. kakak nak buli!
confirm kena buli la Hayfa ni.
Arysha tu ganas.. sampai Hayfa dah immune dah dgn keganasan kakaknya.

eiii... geramnya dgn Hayfa.
dah macam toys dah Hayfa dapat kat Arysha.
kesian baby.
no matter what, i love you both!!

tengok, nak praktik skill pun fail.. asek tidur manjang.
xda mood nak pegang lama2.

Hayfa sangat lucky..
ada bibik khas dari Shah Alam..
kak Ira yang rajin tolong buat susu.
jadi mama Hayfa asek tidur manjang..
terror owh Ira buat susu..

sebab asek tidur memanjang..
malas kacau.
jom kacau kak Arysha yang kecoh duk main kat luar.

time ni Arysha menyombong lagi.
tapi sejak papa dah balik Kajang, and cousins semua dah balik KL.
Arysha takda kawan.. asyik mengerah i pergi rumah nenek main dgn dia.
mamanya berpantang di kampung, jadi dia pun tinggalla kat kampung.
penat uih melayan budak tu.. gemuk kemain.
mengada-ngada pun ye jugak
kalau xpergi rumah nenek, dia akan call suruh datang.
bila dah pergi sana, xkasi balik.
kalau balik dia nangis mengamuk2.
aduih. penat jaga budak..
tapi i SUKA!!

nanti mesti rindu Arysha gila-gila!

p/s: eh, ini entry Arysha or Hayfa?hakhak..

inilah diriku : Nadia.Yusof
Related Posts with Thumbnails