Namdaemun Market

salam..

first place kita pergi ialah Namdaemun Market.
Mun tu maksudnya pintu besar..
orang dolu2 guna pintu untuk bezakan kampung
so kita pergi Pasar Pintu Besar Namdae.
sepatutnya Namdaemun tu itinerary hari ke 4..
tapi sebab ada yang nak beli glove and etc..
so terpaksa pergi situ dulu on 1st day.

ada banyak pintu ye.. tapi from Subway line 4 akan keluar pintu 6

pergi situ konon nak cari glove & barang2 winter tu..
nan ado ye..
semua shopping bagai nak rak..
siap beli souvenir dah.. padahal baru 1st day. gosh!

kat sini macam-macam ada.. best2!
tapi kalau compare tempat kita, ala2 Pengkalan Kubur kut.. hehe.
peniaga2 kat sini tak boleh cakap English yeh.
so kita memang susah gila nak tawar menawar..
orang yang tau cakap Korea sorang aje..
dia sorang nak layan 5,6 orang yang kaki shopping ni..
memang kesian gilers.. terkejar2.
lum abes layan my mum sibuk beli neck tie,
i dah tarik dia datang utk tawar beli baju..
hakhak..
tapi itu awal2 on 1st day je..
pastu belasah aje..
"how much is this?"
jangan pi tibai tanya "omaiyo" pulak ye..
karang macam bullet depa pi sembang cakap Korea..
dah tu korang la melopong ye.. haha.
tanya lam English, so dia tau kita xtau bahasa diorang.
nanti diorang akan guna calculator tunjukkan berapa harga..
kalau nak tawar menawar, amek calculator tu taip berapa yg kita sanggup bayar.
kalau dia setuju, dia cakap OK.. kalau tak, dia geleng la.
sonang jer...
tapi kat situ tak semua kedai boleh tawar menawar..
lau T-shirt Korea tu mmg fix price langsung tak kasi tawar.

baju-baju Korea

shopping stokin.. KRW 1,000 (RM 2.83) utk 10 pasang plain stokin
stokin LV harga KRW 1,000 sepasang

belt.. yang cantik2 paling murah KRW 10,000 (RM 28.30)
ada yang lagi murah, tapi biasa je.. xcantik sangat

leather jacket sangat gorgeous..
paling murah KRW 1,000,000 (RM 2,830)

belt lagi..

shades.. tak usha pulak sini.. tak tau berapa harga

winter items memang banyak jual kat sini..

owh kat sini jugak bangunan yang jual Korean Brooch tu..
yang tu kita pergi hari ke-empat, Khamis.
meriah brooch2 kat situ.. memang rambang mata..
cantik sangat batu2 brooch tu.. lain sikit dari Malaysian punya.
kilauan dia macam shining lebih..
ada yang mahal sikit pakai swarovski tu lagilah bling-bling.
my mum beli sampai KRW 600,000.. sebab nak meniaga.
me beli sikit2 utk guna sendiri je yeh..
kat situ pun ada pearl jugak.. cantik! mcm2 pattern..
tak boleh amek gambar dalam tu.. depa tak kasi..
diorang meniaga dalam bangunan..
and kedai diorang macam work station je..
so sgt sempit yeh nak berhimpit beramai2 dalam tu.
kitorang tertumpu kat sorang aunt ni je..
my cousin selalu beli brooch kat dia utk bawak balik Malaysia.
baik sangat aunt tu.. diskaun kemain banyak..
pastu siap bagi free necklace, pendant & brooch to my youngest sister.
my mum and my aunt yang beli beratus2 ribu tu mmg dapat souvenir kaw2 la.
lagipun tempat dia je banyak brooch yang cantik2.. yang lain kureng.

on 5th day, Jumaat tu kitorang datang lagi sini..
sebab my uncle & aunt tak habis shopping lagi kat kedai2 situ.
diorang gerak awal ke Korea Univ utk dinner with my cousin after shopping brooch tu.
kitorang yg xpergi dinner tu mmg shopping habis-habisan dah after brooch tu.
so, most of our time di Korea habis di sini yeh..
me siap dah hafal Subway & jalan-jalan ke Namdaemun ni.

tiga kali kitorang datang, tiga kali tu jugak lah kemain ramai orang.
mak aih sendat..
peniaga-peniaga diorang pun mcm2 perangai..
ada yang friendly, ada yang kerek..
agak2 muka kerek tu memang kita tak masuk dekatlah eh.
tapi ada sorang peniaga souvenir tu tau cakap melayu..
sebab dia lama duduk di Indonesia..
kita borong sakan kat kedai dia..

owh, fesyen baju pun cantik2!
tapi design more to winter style..
so kurang sesuai dgn cuaca Malaysia..
tapi sempat gaklah rembat 3,4 helai blous utk ke ofis..
and sepasang heels jugak.. :)

sebab datang atas ticket sponsor, maka shopping diorang hanyalah souvenir.

shopping yo!

ini window shopping saja.

owh, utk memudahkan per'shopping'an.. i buat list currency converter.
kira kalau peniaga tu cakap harga barang tu KRW 3,000
terus tengok list berapa harga in RM.. senang.
xdala mcm duk mencongak nak darab dgn 2.83..
sebab kalau dgr dia cakap KRW 10,000 tu feeling mcm RM 10 je.. murah okeyh
tapi kalau convert dah RM 28.30.. uih banyak tu.
so sebaik-baiknya kita tau berapa kita spend in RM..
and boleh compare dgn price di Malaysia.. mahal ke tidak.
*tips berguna dari redmummydotcom*

so, kalau dtg Seoul, mesti singgah Namdaemun yeah!

inilah diriku : Nadia.Yusof

No comments:

Related Posts with Thumbnails