Naminara Republic

salam..

owhhooo...
it's the day we were waiting.. hehe.
Nami Island yo!
hari ketiga, which is hari Selasa..
betul la kan?? Ahad sampai, Isnin Seoul Tower.
heheh... dah lama kut, takut salah info.

bangun awal sebab nak keluar awal.. kononnya.
tapi apabila 1 bilik air sahaja untuk 13 orang mandi..
it will take almost 2 hours yeh..
plus dgn makan etc..
so, our breakfast that day sgt lah heavy.. nasi.
sbb kita x makan kat luar, balik nnt baru makan lagi..

about 10.30am kita gerak ke Hyehwa subway station.
Hyehwa is the nearest subway station to our guest house.
dekat pun takdela dekat sgt.. jalan kaki almost 15mins la jugak.
dek kerana jalan dalam sejuk, xdala rasa jauh menapak tu..

so from Hyehwa, kita ke Hoegi dan tukar subway line di sana..
from Hoegi kita ke Sangbong.
and from Sangbong, naik Korail train ke Gapyeong.

masa dalam subway from Hoegi ke Sangbong tu,
ada sorang Korean tegur my uncle..
tapi my uncle tak terer sangat English, so my father took over the conversation.
that Korean is an uncle who used to work at Sarawak..
so, dia banyak tau pasal culture Malaysia..
panjang betul diorang sembang..
that uncle tolong kita ke correct line utk ke Gapyeong.
actually Korail ke Gapyeong ni baru je dibuka..
so my cousin not really familiar... dia pun berharap dgn train map aje.

my father introduced everyone of us to that uncle..
and we snap a photo with him..
a very nice guy..
lepas kita naik train, then only dia pergi..

perjalanan dari Sangbong ke Gapyeong ambil masa dalam 1 jam..
dan seat ialah saaaaangggaaaattt penuh dgn old folks..
my cousin cakap, old folks kat sana sangat aktif..
almost everyday diorang akan pergi kawasan pedalaman
untuk daki bukit... they live a very healthy life.
so dengan padatnya manusia dalam train tu, my cousin dah pening2 kepala dah..
itu yang dia duduk bersila dalam train tu.. siap makan biskut & minum air..

we reached Gapyeong almost 1pm dah..
saya sangat suka Gapyeong!!!!
mcm kampung sikit.. tapi fresh air and coolio!
kita solat jamak Zohor & Asar di sini..
my cousin pun boleh jamak sebab perjalanan ke sini lebih 2 marhalah dr Seoul

ready to off to Naminara jetty..

naek cab from Gapyeong station to Naminara jetty.
masa nak naik tu, my cousin la yang speaking Korea bagitau nak dtg sini..
kita amek 3 cab.. cukup utk 12 orang..
sbb my big uncle tinggal di guest house.. :)
one way utk 1 cab cost us about KRW 4,000..


semua orang tau Nami Island ialah Pulau Nami..
jadi untuk ke pulau haruslah naik bot / kapal..
kat sana diorang panggil Nami Island tu Naminara Republic..
di pulau tu lengkap dgn hotel & tempat penginapan..
so, sebab tu lah kut dah jadi republik..
sempat berangan, honeymoon nanti nak lepak hotel sana.. haha.

owh, visa atau tiket utk masuk republik ni berharga KRW 8,000
for adult..mcm biasa, kids i xpasti..
kita mmg ada beli ticket kids for my sis.. tapi sbb bukan i yang beli..
makanya tidaklah terlalu mengambil tau..
for adult mestilah i tau, i paid for the ticket yeh..
(balik Malaysia, buat kira-kira berapa riban abes)
nampak tak bukit belah sana tu?? hah, kat situlah Nami Island..

after 15mins, dah sampai
agak padat gak lah bot tu.. berapa ramai per trip tak pasti..
plus minus 200 orang kut.. and they have 2 boats..
so takda lah menunggu lama sangat..

ini ialah pemandangan salji pertama sebaik tiba..
tak pasti pulak itu real atau tak.. rasanya buatan..
sbb musim salji mcm dah nak abes time ktorg pergi tu..
so tak logik boleh ada sebanyak ni..

family photo di pintu gerbang Nami Island..

ini map keseluruhan Nami Island ni..
basically kita hanya cover 1/4 dari kawasan sahaja..
sebab .. sebab .. sebab ..
perlu mengambil kira tahap kesihatan mereka yg berumur 50 tahun keatas.
luas tu nak cover semua dgn jalan kaki..
naik tram kena bayar lagi.. & rugi takleh ambil gambar..
so, kita berpuas hati saja lah ye dgn apa yg terdaya..
**next time datang lagi**

owh, everyone of us tinggalkan signature di depan pintu gerbang tu..
ada 1 pokok tu, diorang letak kayu & kita boleh tulis mesej di kayu tu..
apa lagi, being the jakuns, semua org wrote something..

saya sangat suka padang ini!!
rumput2 tu dah kering & melekat2 di jacket..
and i love that!! hehe..
nampak mcm panas kan.. tapi sejuknya tetap terasa..

gambar-gambar posing sangatlah beribu...
tapi jenuhlah nak upload semua.. FB pun tak terupload lagi..
mcm2 aksi, gaya & kepoyoan.. sbb kami muda remaja, kami rasa cool.
hahah...

berhenti rehat utk alas perut.. dah tengah hari, standard lah lapar..
our lunch ialah roti Gardenia + serunding daging, biskut, Apollo cake
with teh o suam & air mineral..
itupun dah heaven yeh tengah2 pulau camtu dapat makan serunding daging.

yang memutih tu salji real.. itu ajelah yang tinggal utk kami.

bajet nak buat cover Korean series..
masing2 bukan art people.. ini saja yg terjadi..
dan sebenarnya, berpuluh keping gak lah gambar ala2 gini..

Art Director tengah bagi arahan utk next scene..

finally we were here!!
i x layan pun Winter Sonata tu.. cuma tau ending dia sedih je..
tapi tetap ku nak feel mcm Winter Sonata..
balik dari Nami ni baru tau Jun Sang tu dah meninggal dunia..
seram duk kiss2 hantu.. hahaha..

again, directed by yours truly
dari jauh datang Nami Island, haruslah feeling Winter Sonata sket..
owh, ini cubaan tiru aksi hero & heroin WS tu..
3,4 kali snap jugaklah baru jadi camni.. ini dah scene paling simple..
kalau nak buat mcm yg gambar diorang tu jenuh la tak menjadi..
not only my parents, my uncle & aunt pun i paksa buat.. hehe..
luckily diorang sporting.. yg xda partner tu, sila ambil gmbr seorang diri.

i love this!! cantik kan pokok2 tu..
tersusun & nampak seragam..
kacau je basikal kat belakang tu..

hah, salji ni pun bukan real rasanya..
ceh, my uncle gaya nak panjat Everest.. haha.

kat sinilah monumen hero & heroin WS tu..
hah, sukati i lah nak peluk ke hape mamat Korea tu, he is my brother..


"This sculpture ensures that the memory of 'Winter Sonata will remain
on Nami Island forever"




kat sana, kalau malas nak jalan & tak nak membayar for tram,
boleh sewa basikal macam ni atau macam kat bawah ni..
basikal / beca naik 2 orang ni harga KRW 15,000 utk setengah jam
dan skuter mcm kat bawah ni pulak KRW 10,000 utk setengah jam jugak..

that 2 ladies tu Malaysian jugak.. diorg dtg melancong..
manakala lelaki tu my cousin's junior yg jadi tourist guide to the ladies..
student Malaysia kat sana selalu buat part time jadi tourist guide..
kiranya korang cakap je nak gi mana, bila & info2 yg perlu,
nnt diorang akan kira and quote korang utk service charge diorang..
ini salah satu cara diorang nak cari extra pocket money,
at the same time, boleh jalan2 melawat jugak..

frust gila tak jumpa kayu yang tempat the heroin jalan on that kayu
and the hero holding her hand.. tak tau kat area mana..
kayu ni aje kitorang jumpa.. bolehla setakat nak pose..

almost finish the walk

ini dah almost 4pm dah ni.. dah 2 jam lebih pusing the island..
itu yang masing2 menonong cari jalan pulang..
sudah kelaparan... :)

Nami Island sangatlah cantik!!!
walaupun mcm lecak sikit sbb salji mencair..
i found that it's not a suitable place for honeymoon..
orang agak ramai at some particular area.. nak bergambar cantik2 susah.
and few area mcm dah tak terjaga.. tak secantik dalam WS..
masa tu pulau ni xda orang jejak pun..
sekarang, almost everyday mmg penuh..
heran betul, hari kerja pun penuh Korean kat sana..
diorang ni tak kerja ke hape..

by 4.30pm kita dah sampai tanah besar dah..
while waiting for taxi utk ke Gapyeong, kita tengok orang main bungee jumping..
OMG, i wanna do this!
ajak my cousin utk buat benda ni.. dia tak nak..
terbongkar rahsia dia gayat rupanya..haha
abes tu, nak ajak sape.. takkan nak naik sorang..
haruslah semua orang tak setuju sebab satu hal pulak nak tunggu i..
frust lagi!
dah lah nak pergi ski pun tak sempat.. argghhh.. sentap hokeyh.
ski pun di luar Seoul.. so, jadual tak mengizinkan nak pergi..
**nanges dalam hati**

went back to Seoul...
Gapyeong - Sangbong - Hoegi - Hyehwa

banyakkan yang tak sempat buat???
so jangan tanya kenapa i nak pergi lagi!

inilah diriku : Nadia.Yusof

4 comments:

stickynote said...

yang dh pergi pun rasa nak pergi lagi apatah lagi yang tak pernah pergi ni hahaha..

p/s: kena plan balik la angan2 nk kumpul duet pergi korea ngn epalejau masa belajar dulu hehe

nadia.yusof said...

hahhaa... jom2.
nad pun tgh kumpul duit balik ni... nak pergi lagi. kali ni nak pergi xnak shopping.. nak jalan2 sampai puas..

miss labi said...

menangis kejelesan tgk semua ni huhuhu T_T

nadia.yusof said...

acik: sabar yeh.. aku pun pernah jeles tgk orang g holiday.. waaaaa

Related Posts with Thumbnails