Seoul Tower

salam..

sambung balik cerita Seoul..
kut ye pun dah basi, nak gak update..
senang nak buat reference in future..
kut lah nak pergi lagi.. *wink*

on 2nd day, after Namdaemun Market..
laju2 kita gerak ke Seoul Tower
takut sibuk orang balik kerja jam 5 petang
dari Subway Namdaemun, kita pergi Dongdaemun station
and amek bas dari Dongdaemun tu.
naik bas pun kita guna T-Money card jugak.
ada bas ekspres and ada bas yang berhenti-berhenti..
kita naik bas yg berhenti-berhenti macam bas mini tu.
sbb tunggu bas ekspres lama sangat..
bas tu terus naik ke final bus stop Seoul Tower.
masa ni suhu dah makin sejuk sebab dah makin gelap..
about 6pm waktu Korea.

lepak-lepak ambil gambar kat bawah dulu.
sebab plan nak naik Seoul Tower tu after Maghrib..
my cousin kena solat macam biasa eh, sbb dia bukan musafir
so kita kena consider dia jugaklah.. kasi dia setel dulu.
xdalah kelam kabut nak berjimba-jimba..

family photo di final bus stop..

3 beradik..

terserempak dgn mamat Korea hensem..

itu bas yang berhenti-berhenti.. kitorang tak naik yang ni..
kitorang naik yang mcm bas mini je..

paling kecil & paling besar dalam ahli rombongan..
kat belakang tu i tengah pose yeh..

pose utk dapat hasil camni..
sampai terbaring2 photographer.

lompat jangan tak lompat.. gegarlah jugak papan tu
macam2 pe'el bergambar sementara tggu my cousin solat Asar..

minum petang aka alas perut sebelum mendaki bukit..

menu ialah roti, biskut & air mineral saja..
all the way from Malaysia.

sini feeling romantik... tgk pasni apa jadi.

Seoul Tower ni atas bukit..tinggi hokeyh.
kita ada 2 options utk naik ke base Tower tu (di puncak bukit)
base Tower tu Dania (Awan Dania) sebut Namsan Park..
1st option; turun bas di base bukit and jalan kaki (mendaki bukit)
sampai ke final bus stop Seoul Tower..
then sambung naik lagi ke Namsan Park
2nd option; naik bas sampai ke final bus stop and jalan kaki (mendaki bukit)
ke Namsan Park
ramai jugak orang jalan kaki naik ke final bus stop tu..
lagi-lagi orang tua.. kagum betul
culture diorang agaknya, warga tua suka mendaki bukit..utk kekal sihat
kita di Malaysia ni, naik tangga pun dah mengeluh.. :)

misi mendaki bukit diteruskan..
time ni risau betul dgn umi, sbb umi bukan larat sgt..
kena pulak dgn cuaca membeku cenggitu, lagiiiii risau..
tapi semangat jalan-jalan umi mengatasi segalanya.. :)

dalam 2km gak lah jalan kaki from final bus stop to Namsan Park.

gara-gara daki bukit ni, 3 hari kaki bengkak..

sebab kami orang muda, kami gila gambar..

nampak cam nak turun, sbnrnya baru nak naik.. posing punya pasal

fuh, semput hokeyh nak sampai base Tower..
time ni mcm2 gaya ada..
scene Korean series pun banyak yeh..
korang bayangkan ajelah scene apa korang nak, semua ada..
setakat yang dukung2 macam Autumn In My Heart tu biasa sangat..

ambil nafas usai sampai atas..

sempat tgk sunset!
gambar-gambar ni kita ikut urutan tau..
suasana yang kejap gelap kejap cerah tu memang camtu..
kuasa Maha Esa.. Subhanallah.

kat sini ada Teddy Bear Museum..
kita tak masuk pun sbb kena bayar..

hah tengok, sejuk2 pun leh sentap.. time ni la nak feeling honeymoon

kat sinilah Namsan Park..

konon-kononnya, kalau dtg letak padlock dgn pasangan di sini,
hubungan tu akan kekal forever.. katanya lah kan..
tapi memang penuh padlock di situ.. mcm2 bahasa ada.

my sister cakap kat sinilah scene Korean series
We Got Married..

ni duk menyorok cari haba.. sejuk beku dah ni..
sementara nak tunggu naik Seoul Tower..
yang lain duk jalan-jalan sekitar Namsan Park tuh.

about 6.30pm waktu Korea, kita gerak masuk nak naik Seoul Tower..
owh, harga ticket KRW 6,000 per person for adult..
kids tak ingat.. kena bayar gak.. half price kut.
sebelum sampai ke lif tu, ada tempat amek gambar green screen..
memang diorang dah ready sumer.. kita tggal senyum je..

ni gambar my family..
bukan free eh..
KRW 10,000 utk 2 keping..ada 2 scene la..
kalau xnak beli pun xpe..
tapi alang2 dah ada, bayar aje lah.

kat atas tu biasa je.. ada cermin2 utk tgk bandar Seoul..
ala, mcm Menara KL je kut..
kita lepak kejap je atas tu.. sbb mcm xda apa..

near to lift nak turun..
kat sini boleh tinggal notes jugak..
tapi kena bayar kut.. ntah xtanya pulak..
my cousin pun xtau, dia pun 1st time naik situ..

ada 2 option nak turun dari Namsan Park ni..
samada jalan kaki turun bukit atau naik cable car..
macam nak naik cable car.. tapi susah pulak
sbb dari cable car nak ke subway terdekat tu cam jauh gak nak jalan kaki..
memikirkan warga emas yang ada, kita turun jalan kaki ke final bus stop
and amek bas terus ke subway.. senang!

gaya turun.. utk mengelakkan dari tersembam eh..
graviti agak kuat..
so jalan camni takde la semput.
sejuk oooo!!!
tapi suhu still above zero masa ni..

pengalaman naik bas mini waktu balik ni mcm ceskek gak la..
driver mcm hape ntah.. laju giler pastu suka ati dia nak berenti mana-mana
masa ktorang nak turun di subway station Dongdaemun tu, dia tak berenti.
walaupun my cousin dah tekan loceng..
sepatutnya xyah tekan pun, memang bus stop pun..
tapi ntah hape ngeng driver tu, dia tak berhenti..
so ktorang turun jauh sket..
membeku jalan dalam sejuk ke subway station..
boleh tahan jauh gak.. 2km kut.

so, naik subway pulanglah kita ke guest house..
pity my uncle.. ini aje tempat dia ikut jalan-jalan..
hari seterusnya rehat kat rumah sbb kaki bengkak..

pulang ke guest house
makan malam, solat & tidur..
menu?? nasi putih dgn sambal bilis & serunding daging.

tamat hari kedua, Isnin 21hb Mac...
esoknya, kemana kita?? tunggu!

inilah diriku : Nadia.Yusof

4 comments:

stickynote said...

eh we got married??padlock couple artis tu kena curi dek fans haha..taksub bebenar fans korea nih..

nadia.yusof said...

SN : hahaha.. ye ke?? diorg mmg taksub.. tggu entri super junior.. lagi nampak ketaksuban diorang.. :)

miss labi said...

hahahahaha LOL stickynote..aku baru nak cakap pasal we got married..kot2 mu ade nampak victoria dengan nickhun..ekekeke

eh mu jumpa superjunior keeeeee?

nadia.yusof said...

hahahaa... kalau ada nickhun kat situ, mesti la akan ada gambar adik aku peluk dia..

superjunior??? kekekeke... tggu eh.. nanti aku menceceh dulu.. baru abes upload semua pixs korea lam blogspot ni..

Related Posts with Thumbnails