Dongdaemun & Myeongdong

salam

Khamis.. finally, shopping day!
phew, bangun awal pagi sebab tak sabar nak shopping..
alasan mesti baik..
padahal Isnin tu dah beribu2 won dihabiskan.. haha..

okeyh, misi hari ni ialah Korean Silk & Brooch.
hari yang dinanti-nantikan oleh my mum and aunties.

1st place kita pergi ialah Dongdaemun.
cari Korean Silk..
yang bestnya dgn guest house kitorang stay tu..
subway line utk ke tempat2 heaven shopping ni ialah sama..
maksudnya tak perlu tukar line.. senang sesenangnya confirm tak sesat.


from subway station, jalan kaki je..
ramai sangat orang kat sini.. tempat dah lah sempit..
kat dalam mall tu tak sejuk yeh.. panas..
my mum & aunt yg kaw2 punya shopping, siap bukak coat..


mereka berdua sangatlah tekun memilih kain..
sebab diorang berdua ialah cikgu ya..
so sendiri mau fikirlah kenapa diorang beria memborong.

shoplot kat sini kecik2 aje..
siapa pernah pergi kedai kain di Kota Bharu / Rantau Panjang?
hah, cenggitu la kaedahnya..

ada jugak kedai yang letak sample saja..
so bila kita dah berkenan, nanti dia call orang di gudang utk potong..
then, ada orang hantarkan dari gudang..
it took about 1 hour utk dapat kain kita tu..
kain tu byk jenis kain utk buat t-shirt & cotton..
so tak sesuai utk buat baju kurung..

dalam ni, my aunt nak cari kain yang kawannya kirim..
dia ajak i temankan dia.. maka berjalanlah kami.
dalam pada berhati-hati takut sesat tu, kami telah sesat.
waaaa, xjumpa jalan ke tempat my mum and another aunt beli kain..
nasib baik my cousin & brother datang cari.. lau tak ada yg meraung di situ.
dah jmpa my cousin & brother, nak cari kedai tempat kita tempah potong kain lak.
aduih, jenuh memusing tak jmpa.. nasib baik jumpa jugak akhirnya.


kat sini my mum beli almost 10 pasang..
itupun sebab tak banyak choice.. corak pun tak cantik sangat..
mula-mula beli 3,4 pasang je.. tapi sementara tggu kitorang yang sesat tu
diorang belek-belek kain yang dibeli.. terus naik lagi beli few pasang lagi.
aduih, my mum memang tak boleh ditinggalkan di tempat2 mcm ni.

i sempat rembat 2 pasang kain..
hehe.. beli plain Korean Silk pastu bajet nak save buat tunang..
sekali my mum pergi lagi sekali tempat tu on Saturday and beli byk2..
pastu mum cakap, kain tu nak buat baju raya family..
waaaaa... habis angan2 i.

hah, plain Korean Silk tu my mum tak beli masa 1st time kita pergi.
dia tak notice pun i beli kain tu..
dah balik rumah, i show off kat dia, terus ngajak my cousin pergi lagi..
nasib baik my aunt pun nak beli jugak..
so my cousin layankan diorang bawak pergi lagi on Saturday
before flew back to Malaysia.

after Dongdaemun, kita terus ke Namdaemun lagi..
nak beli brooch pulak..
kali ni memang terus masuk bangunan jual brooch tu..
my cousin terus bawak pergi tempat makcik yg dia biasa beli banyak2 tu..
fuh, memang rambang mata uollsss..

my mum memborong sampai habis KRW 600,000
my aunt pulak KRW 350,000
ya, mereka guru.. so sendiri mau ingat..
my mum beli memang stok gabak2 besar punya..
erm, not my taste..naseb baik dia ikut.
lau dia kirim je i beli.. heheh.. ciput2 kecik je la dia dapat.

i beli banyak jugak.. :)
sempat beli 1 set necklace, bracelet & ring..
brooch for myself pun banyak jugak i beli..
pattern sangat modern & kena dgn jiwa..
lagipun stone kat sana shining lebih.. compared to Malaysia.
sangat cantik.. and tak mudah tertanggal..

berjam jugak dalam ni.. habis je turn my aunt,
terus diorang balik sbb nak attend my cousin's konvo dinner di univ.
tinggal kami saja.. tiada masalah sebab dah terer naik subway.. hehe.
sempat sambung beli souvenir & blouse lagi di sini..

my youngest sister sangat lucky!
dia dapat necklace with pendant & brooch di kedai brooch..
and few keychain di kedai souvenir..
sebab dia sangat ipoi (cantik / comel)
semua makcik2 suka.. naik subway pun makcik2 suka pegang dia.. haha

dah habes shopping, terus balik..
lepak rumah dan tengok checklist barang2 yang nak dibeli..
malam tu tidur awal sebab Jumaat mesti bangun awal for my cousin's konvo.

on Friday, lepas konvo pergi Namdaemun lagi..
kali ni sempat beli few t-shirt Korea.
pergi ni sebab my uncle and aunt lum abes shop..
Khamis tu kan rush nak pergi dinner..
owh, i sempat usha nak beli winter coat..
semuanya jenis leather...which cost me KRW 1 million..
tidak ler ku nak beli...

balik dari Namdaemun, i forced my cousin bawak pergi Myeongdong..
nak beli handbag!!!
my mum and my aunt pun ikut sekali..
heh, diorang pun kaki shopping handbag ye..
yang lain balik dgn my dad terus ke rumah..


Myeongdong sangat cool.. mcm Bukit Bintang.



masuk Vivianni dan sempat rembat sebiji handbag..


budak ni dah menyangap bosan tggu orang pilih handbag.
kali ni sempat rembat sebiji lagi.. hehe.
nampak ada chop made in Korea baru ku beli
kalau xda chop tu, tidak ler ku nak beli..
baik ku beli tepi jalan di Malaysia saja.


sempat singgah Dunkin Donuts utk alas perut..
my mum tak makan pun.. dia xgemar.



budak tu sangat excited dapat pergi SPAO beli barang2 SUJU.
apa yang dibeli tak pulak ku pasti... baju kut.
poster, calendar segala dia dah beli di Namdaemun.
SPAO tu kira kedai yang jual barang2 SUJU yang original..
i xpergi pun.. dia pergi sorang sementara weollss yang lain cari handbag.

tak puas nak shopping!!!
i bawak balik banyak lagi won sebab tak jumpa handbag yang diingini..
ceh, nampak sangat nak spend duit utk handbag..
xjmpa handbag tu, nak shop baju dah xsempat..
terpaksalah bawak balik.. simpan utk pergi next time. hehe.

tamat shopping di Myeongdong maka tamatlah sesi shopping for me.
for mum & aunt, masih bersambung di Dongdaemun hari sabtu tu.
beg dah sendat.. takleh shop lagi dah..

almost finish with Seoul entry.. tinggal konvo saja..
yang tu tengoklah kalau rajin nak upload gambar.. hehe.

inilah diriku : Nadia.Yusof

6 comments:

miss labi said...

Myeongdong????
disini le yonghwa buat penggambaran cerita you're beautiful
and sini la dia dating dengan seo hyun..
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

nadia.yusof said...

Acik : hahaa..ni sorg lagi penggila Korea.. Myeongdong tu cool giler..tp ramai org..sesak.xsmpat lama pun kat situ.lam 2 jam je..

epalejau said...

haha..acik ni, obsess sangat ngan yonghwa dan seo hyun tu ;)) sampaikan kaler ym pun dok rasa gituuu..


err..tepaksa la beli kain untuk tunang kat tempat lain ye.. hehehe..

nadia.yusof said...

hahaha... acik sangat obses.

erk.. hahaha... TERPAKSA beli kain lain kut.. hehehe

naDia said...

saye baru nak pegi 3/5 nie..tgk ur entry lagi berkobar2 rasenye nak ke sana..agak2 dah ilang mood bekerja kot..heheh

nadia.yusof said...

have fun there nadia... wpun dah abes winter, tapi suhu masih 10degree... :)
shopping banyak2.. :)

Related Posts with Thumbnails