Graduasi Korea Univ

salam..

almost finish with Seoul trip entries..

on Friday morning, semua orang dipaksa bangun pagi..
mum & aunties dah get ready with our breakfast since malam lagi..
bangun pagi cuma panaskan..
4.30am dah mula bangun.. mandi & panaskan breakfast..
heavy breakfast.. nasi with serunding daging.
my cousin yang nak konvo pukul 6pagi dah balik ke rumah sewanya..
nak get ready with full dress utk majlis graduasi..

kita semua gerak dari guest house pukul 7 pagi..
time ni pun xdecide lagi nak gerak dgn taxi atau subway..
my cousin suruh pergi dgn subway.. tapi our parents mcm nak naik taxi.
senang sket kut.. boleh terus berhenti depan pagar univ..
kalau naik subway kena jalan kaki pulak..
so, divide into 3 teams.. my uncle yg sakit kaki masih tak ikut kali ni..
suhu waktu ni sangat amat sejuk... gigil.. awal pagi kut.

Korea Univ tu 15min je dari our guest house..
nasib baik kita berkeras mintak address dari my cousin tu..
ikutkan dia mmg suruh pergi dgn subway je..
my brother dah tau kat mana nak turun..
dia pernah ikut masa my cousin nak ambil jubah
(Korean panggil jubah tu gaun.. gelak guling2)


kita sampai awal.. disebabkan dah janji dgn my cousin nak jmpa di subway station
maka kita kerah dua orang young man (my brother & cousin) utk ke subway
kami lepak di Univ Store.. my mum nak cari souvenir for my siblings yg xikut.
almost 9pm, dah ramai graduan yang register...
tempat pendaftaran tu dekat2 situ je..
me apa lagi.. cuci mata lah!
heh, muka nerd skema sangat amatlah ramai..
agaknya yang hensem2 jambu2 cun2 dalam tv tu
semua dah melalui proses make over..
hakikat sebenar diorang taklah hensem jambu dan cun sgt
cuma adalah a lil bit cute sikit2 kut..


eh, sempat feeling grad oversea.. haha.. :)


boy of the day.. El

heh, risau giler hokeyh menunggu dia tak sampai2..
nak call, masing2 x roaming hp..
my mum & aunt gilir tunggu kat pintu masuk bangunan daftar tu..
dengan suhu sejuk2 tu..
mum memang mcm tu.. utk situasi2 penting mcm ni dia cepat risau.
pukul 9 pagi, tak jugak dia sampai..
majlis mula pukul 9.30 pagi..
masing2 dah melilau mencari the boy.
my brother & cousin yang pergi cari the boy ni pun tak muncul2..

sekali ternampak kawan si El ni.. with his family..
kita sempat berkenalan masa terserempak time jalan2 sekitar Seoul
so mintak tolong kawannya tu call his hp..
fuh, nasib baik kawannya tu ada.. kalau tak, jenuh masing2 duk menunggu
El menunggu di subway near to his university..
my brother & cousin menunggu di subway near to El's house
kita satu family menunggu di university..
5 mins after that si El ni sampai..

laju-laju siapkan dia with that jubah & mortar board..
then dia terus pergi daftar konvo..

registration counter

suasana di sekitar universiti..

yang duk angkut kamera gabak with gambar tu ialah photographer bebas..
dah bayar nanti diorang akan amekkan 4 keping gambar..
boleh tahan mahal.. itu yang kita x amek..
lagipun dah ada kamera canggih plus talented photographer
(ehem.. who is the photographer?? yeah, urs truly.. haha)

sambil tunggu my brother & cousin, kita ambil gambar yuk..
manusia sangat amatlah ramai.... nak bergambar tempat2 cantik sgt lah sesak..


El with the family..



El with Ayah Ngah's family


El with lovely aunt, Cik Ros


and his fav uncle... haha.. my daddy!
yang di paksa utk ke Korea.. hakhak,


Ilya Hanis si cantik manis..



kita masuk ke bangunan hall untuk upacara konvo..
thought that nak bagi El and his parents masuk hall..
sekali hall pun dah penuh.. xda ruang langsung.
plus, masa kita sampai tu majlis dah nak mula..
so melepak di luar hall saja..
dgr ucapan pun bukan faham pun..



El pun xmasuk hall.. lepak with us di luar saja.

standard graduation ceremony di foreign univ lah..
mana ada amek scroll sorang satu macam di Malaysia..
hantar wakil kelas saja untuk naik stage..
so, sangat bersyukur grad local..
dapat peluang naik stage utk amek scroll sendiri..
well, there's always pro & con being local / oversea grad.. :)


i love this pics!!
and yup, it's candid.. he really was on the phone.


the mat bunga..


do they look alike??
hahah... photocopy hokeyh.




with his friends..
susah seyh nak snap pics ramai2 using portrait lens..


and they were waiting patiently..
bagi chance El & friends celebrating their graduation day..
and yeah, our family also spotted for his special girl..
hakhak... standard ah pergi convo kan.. :)


and ada 2 girls datang tegur our family..
one married, another one still single..
El's brother cakap, that single girl tu mcm sgt familiar dlm pics El..
ehem ehem.. let them keep what they feel.. haha.
so, that's our pic together with the girls..


we are graduates in the same field, but from diff univ..
yeap.. Electrical Engineer in the family.



i just wonder if Abah would like to further study together with me..
hehe...
pose aje pun oklah kan Umi..


saya sudah grad!
jadi saya boleh pakai gaun ni..
if not, jangan cuba2 yeh..
takut kena badi.. hakhak..nonsense..
for me, it's better if ur 1st time wearing convo robe on ur own convo..
and yeah, graduation ceremony always make me feel proud..
even, it's not mine.


with his siblings..


his happy face!
lucky him, ramai datang for his convo..
walaupun nun jauh di Korea yo.
konvo ku di Skudai pun my family aje datang..


Engineering School Building..


Electrical Engineering Department


and urs truly, the photographer of the day.

inilah diriku : Nadia.Yusof

5 comments:

stickynote said...

bestnya even konvo dia jauh nun kat korea tp ramai yg pergi yer..congratz untuk sepupu nad :D

aishah na'ai said...

ratu gosip da smpai..
mne 1?? tudung kuning ke tudung biru.. hahahahahaaa..

btw: agak lame menunggu utk post sal konvo.. finalllyyyy..

nadia.yusof said...

SN : wakilkan jawab.. terima kasih SN. hehe.
bestkan dia.. ramai datang konvo. jeles2.

kakak : hhahahaha.. yang dah kawen tu tudung kuning.. kecoh betul ratu gosip ni.. sorry for the late post.. beratur ikut turutan.. khehhe

antigosip said...

kah2..story di tgh2 entry ni sgt la lawak..tergelak hamba membacanya.. kpd ratu gosip aka kakak,jgn terpengaruh dgn gosip2 liar begini.haha

nadia.yusof said...

antigosip : hoi2 El in the house.. ye kakak jgn terpengaruh dgn gosip liar.. gosip sebenar xleh reveal.. nak tau kita lepak masa raya.. ahaks.

Related Posts with Thumbnails