Kamsahamnida Seoul

salam..

oh my, one week flies so fast..
dah hari terakhir di Seoul..

awal pagi dah siap-siap..
kita check out pagi dalam pukul 10.
tapi bag & luggages masih simpan di rumah tu.
sebab ada guest nak masuk pukul 12pm..
our flight malam, so still nak pusing2 Seoul..
plus, ada yang masih belum habis shopping..

so we divide into 2 teams..
1 team ikut my cousin to Dongdaemun nak beli Korean silk lagi..
another team ikut my dad to Seoul City..
i ikut my dad pergi Seoul City..
naik subway.. same subway line dgn diorang yg nak gi Dongdaemun..
tapi diorang turun lagi awal.. kita turun jauh lagi..


yeay.. dapat jumpa logo ni..


Seoul Tower City Centre

pandai-pandai sendiri je kita redah bumi Seoul ni..
sempat masuk Mall near to train station
apa ke nama mall tu x ingat..
betul-betul depan balai polis Seoul..
then sempat masuk Lotte Mart..
Lotte Mart ni besar.. kalau kat Malaysia
ala-ala, Tesco, Carrefour mahupun Giant.
tapi ada butik jual Coach yang original..
harga macam lagi murah kat sini kut compare to Malaysia..
ok, tak boleh compare..
sebab x expert sgt harga branded handbag di Malaysia..

basically, kita pusing-pusing kawasan situ saja..
adala dalam 2 jam kut..
then, ambil subway terus pulang ke Hyehwa..

konon-konon diorang belum abes shopping lah..
sebab janji jumpa di guest house selewat-lewatnya jam 2 petang..
so kita lepak makan Dunkin Donut menghabiskan won yang ada


sedap woh.. xmanis.. tapi chocolate chip bersepah terabur.


Pepsi 2 tin share 6 orang..

sampai saja di guest house, diorang dah siap packing barang2 yang baru dibeli..
rupanya lagi awal dah balik.. cuma tggu kami..
nak misscall tak roaming..
guest house tu pun next guest dah masuk..
laju-laju ambil barang, check semua kawasan tak nak tertinggal barang..
then, callo cari bus limousine utk ke airport..

terbaik okeyh bawak luggage sendat penuh berat naik limo aka bus di Seoul ni
masing-masing minimum 1 luggage and 1 hand carry..
itu xmasuk beg sandang lagi..
heaven ah masing-masing shopping kat sana.
tapi i tak faham kenapa won yang i bawak tak habis..
owh lupa, tak jumpa handbag yg berkenan..
nak rembat Coach tu alahai, menangis tak berlagu..

1 jam perjalanan ke Incheon Airport.. tidur saja.

sampai ke Incheon Airport jam 4petang.. awal seyh..
kaunter check in buka pukul 7 petang.. flight 9 malam..

maka melepak-lepak sajalah di airport..
menghabiskan sisa-sisa masa di Korea..
feeling-feeling sayu tak nak balik..
planning bila nak datang lagi..



feeling macam tak nak balik kan?
padahal dia yang tak sabar nak balik..

si Ajie with red sweater hood tu pun menung tak nak balik tu..

yang ni lagi sadis, gigit kerusi sebab xnak balik..

yang ni aje tak sabar nak balik..
sebab kerja-kerja kenduri sedang menanti dirumah..
ya, konvo anak kedua harus dipenuhi
majlis kahwin anak pertama juga harus diuruskan..

sementara menghabiskan waktu,
ada yang pergi Mc Donald, tapau fish & chips
i ikut abah beli Baskin Robin nak habiskan won..
korek semua syiling.. tabur atas meja cashier
minah kaunter tu tak reti cakap English..
terpaksa main tunjuk2 aje nak set Family.. 6 cups


6 cups.. KRW 4,200.
just nice utk habiskan semua syiling abah & i..

jam 7 malam, timbang beg sebab nak arrange masuk under ticket siapa..
combine aje beg-beg yang ada.. calculate and divide pada booking number..
total untuk luggage..105kgs..
itupun ada lebih terpaksa keluarkan masuk hand carry..

minah kaunter ni pun xfasih English jugak..
jenuh nak faham English with Korea slang..
agak-agaknya dia pun jenuh nak faham English with Malay slang..
nak di jadikan cerita, passport Ezahin (El's brother) takda chop masuk Imigresen..
heh, pendatang asing ni..
so, kita kena Immigration Affairs utk settlekan..
si El pun tak biasa.. 1st time masuk IA..


nasib baik settle, lau tak duk lah Korea barang seminggu dua lagi..
si El tu pun dah nak balik next day..

dah settle part Immigration & ticckets,
terus masuk Departure Hall..
feeling ah si El nak nanges..
bukan lama pun tinggal.. esoknya dia pun balik Malaysia for good


boarding.. terus tidur..
terjaga waktu diorang hantar makanan.. lepas makan sambung tidur lagi..
touched down jam 4.00 pagi..
settle with the luggage.. kita berpecah mengikut dari mana asal kita..
hahaha..
ada yang ke Shah Alam
ada yang transit Putrajaya then amek bas ke Dungun
ada yang amek flight terus ke Kota Bharu..
me transit Putrajaya sebelum ke Kajang..

yeah,
Kamsahamnida Seoul for the memorable trip.
being given Anugerah Pekerja Cemerlang kerana berjaya menguruskan trip ini.
yup, sangat-sangat happy berjaya realisasikan trip ini..
thanks to the family members yang bagi kerjasama pada El & i..
both of us worked together to ensure everything went smoothly..
for the family.. :)

and yeah, im planning for another trip.. to Seoul..
with El, my cousin & Cik Ros, my aunt.. maybe in summer or autumn.
definitely not this year! im broke baybeh.. haha.

now..i miss all the memories with family in Seoul.
gotta be back with another family trip soon.. in Malaysia.

Kamsahamnida Seoul..
Anyeonghigaseyo.



inilah diriku : Nadia.Yusof

2 comments:

Kujie said...

wow best nyer dpt g seoul, tgh kumpul budget, planning g thn dpn...hope termakbul..

nadia.yusof said...

kujie..

best2!! tgh kumpul budget jugak nak pergi lagi next year.. :)

semoga termakbul perancangan itu.. amen.

Related Posts with Thumbnails