Pilihan

salam..

dalam hidup kita akan selalu berdepan dengan pilihan.
nak makan apa pun kita kena pilih.
setiap apa yang kita pilih akan beri kesan yang berbeza..
tapi hak utk memilih tu tetap hak kita..
bangun pagi.. kau tau kau kena bangun awal sebab jalan jem 
nnt xsempat sampai ofis awal pastu rimas kena bebel dgn secretary boss
dalam mamai tu, kau boleh pilih nak snooze atau terus bangun
atau offkan alarm sambung tidur sampai tengahhari..

kalau kau terus bangun, sempat la sampai awal sket, elakkan jem..
elak kena bebel dgn secretary.. x rush drive sampai maki2 driver lain yg lembap
*padahal kau gopoh*

kalau kau snooze, kau tidur sekejap lagi.. pastu terjaga dah terlewat baru nak menyesal
gopoh gapah bersiap mandi ala kadar breakfast xsempat
kat jalan raya sibuk maki orang lembap cilok sana sini
silap haribulan, kegopohan kau mungkin menyusahkan orang lain dan diri kau sendiri
sampai ofis kena bebel dgn secretary boss pastu dikatakan tak berdisiplin
bla bla bla.. awal pagi hari kau dah bad gila..

kalau kau pilih nak off kan alarm, pastu sambung tidur sampai tengah hari
kau tetap kena call ofis bagitau EL atau MC.
kalau asyik EL rekod kerja kau dah xcantik.. pastu cuti tahunan yang secoet tinggal makin coet..
silap2  nak amek cuti raya dah abes..
kalau MC, dah xpasal nak berlakon sakit depan doctor pulak nak mintak MC..

nampak? banyak gila consequences utk setiap pilihan yang kau buat.

itu baru setakat bangun tidur..  belum kau pilih benda lain lagi..
benda simple je tu weh..

cuba bayangkan kau kena pilih benda yang besar..
yang memang akan beri kesan jangka panjang atau pendek
lagi2 beri kesan kat orang sekeliling kau..
macam mak ayah, keluarga, suami, isteri atau anak2..
kau tak rasa ke kau perlu fikir masak2 guna otak bukan sekadar hati?
maksudnya guna hati dan otak..
pastu tanyala pendapat orang lagi2 mak bapak..
kadang2 kau rasa kau xnak susahkan hati mak bapak kau..
tapi kau kena fikir, kalau benda tu diorang find out, apa diorang rasa?
memangla sesetengahnya akan tunjuk suppport kalau perlu..
tapi mana kita tau, ntah2 dah bernanah diorang makan hati sendiri..

semua tu tentang pilihan..
katakan kau tgh ada masalah..
kau ada 3 options nak selesaikan masalah tu..
1. selesaikan cara baik.. positif dan tenang
2. selesaikan cara tak baik.. negatif dan revenge
3. buat bodoh lantakla apa nak jadi

sebelum kau decide nak buat salah satu tu..
kau amek hati kau, otak kau, jangan tinggalkan iman dan kepercayaan kau.. 
kasi align pastu kasi otak dan hati bincang dengan guidelines dari iman..
masukkan semua aspek.. pastu baru decide mana satu kau nak pilih.
lepas dah decide, kau pesan kat hati dan otak kau
bersiap sedia utk terima apa saja kesan dari pilihan kau tu..
sebab kau dah tak boleh patah balik dah lepas kau ambil tindakan.
kalau kau patah balik pun, kesan dia dah lain dah.. 

jadi fikirlah masak2 sampai hangit hangus bla2 sebelum kau nekad.

jangan fikir ikut hati sebab nak revenge bagai..
*itu aku, suka revenge.. skrg dah slowly ok sebab dah matang.. ecewah*

tetiba sembang pasal pilihan kan..
tak, aku saja nak ingatkan orang2 yang baca blog aku.
terutamanya orang2 terdekat dalam hidup aku.

mungkin akan ada pilihan2 korang yang aku x akan support 
sebab mungkin aku rasa itu akan menjadikan keadaan lebih buruk
lagi2 kalau aku tengok kau ikutkan hati sendiri xfikir panjang
tapi aku x akan halang korang buat apa yang korang dah pilih tu.. 
aku cuma akan pinjamkan telinga aku utk dgr cerita korang
pinjamkan bahu kalau korang nak menangis
supaya kau rasa lega sikit.. 
pastu, that's it.. itu pilihan kau.
kau kena tanggung dan rasa supaya jadi pengajaran
lepas tu aku doakan kau tak buat lagi..
 tapi kalau kau buat lagi sekali keputusan besar xfikir panjang
that's it... aku dah xkuasa nak layan..

aku memang keji sikit bab2 macam ni..
kalau kau rasa kau xtahan dgn cara aku, sebaiknya kau diamkan aje..
xpayah bagitau aku.. tak sesakkan kepala aku nak fikir pasal kau.
*kalau aku dah tau, selagi xselesai masalah kau, selagi tu sesak kepala aku.. reti?*

jadi, sebelum kau terlajak jauh lagi... fikir masak2 kuatkan hati..
buat pilihan!

p/s : aku rasa kau faham aku tujukan entri ni untuk kau..

inilah diriku : Nadia.Yusof

Cuci Habuk

salam..

serious tak tipu.
dalam draft box, bersusun entri yang tak terupdate.
ada tajuk dan gambar je.
acane?

kalaulah sambil2 buat kerja, terfikir.. pastu terus blog terupdate sendiri kan best.
:)

mungkin patut consider utk tutup dah kut blog ni.
sumpah tak sempat nak jenguk.
blogwalk pun sambil2 before tidur via iphone.
 kalau dah gitu gayanya, memang baca sesaja je la..
x sempat tinggal komen la gitu.

hidup lebih best kut.
so masa sangat terisi..
banyak yg indah..
kalau ada yang tak indah pun, lepas geram kat twitter.
sebab lebih pantas.
lagipun xsemua orang ada kat twitter.. :)

oh, update terkini.
dah mula sem 2!
subjek Finance, Economy and Marketing *pengsan*
result sem 1?
Alhamdulillah.. scored well.
takdalah dapat 4 flat.. tapi within award range.. :)

lagi?? 
kerja semakin bertambah..
dah tak nampak bayang sangat dah operation..
lagi banyak buat analysis and higher level report.
seronok dapat belajar benda baru..
tapi taklah selalu seronok tu..
bila fed up mulalah membebel sbb kena buat kerja beyond post.
ni small boss takde, business trip to Aussie sebulan..
so, ex-boss kat KV temporarily replace him.. 
tapi dia dah x serious cam dulu sgt dah.. ok, itu best.. hehe.
big boss? mcm biasalah.. higher level report tu semua dia punya..
dia tukang cakap je apa dia nak..
nasib baik bukan jenis bagi arahan pastu tinggal terkapai2..
ini dia guide la kalau xtau..
tapi tetaplaaaahhhh.. PENATNYA nak layan demand dia..

apa lagi mau update?
status masih macam dulu..
habes, Lee Seunggi belum convert to muslim and datang pinang.. ecece..

hah, lupa nak bagitau..
kita sibuk sikit skrg.. selain kerja dan belajar..
sibuk isi masa utk tunaikan 30 things to do before 30.
apa dalam list tu?
nnt lah kalau ada masa, kita sembang.

sekarang.. nak chiow dulu..

tatatititutu

 inilah diriku : Nadia.Yusof
Related Posts with Thumbnails