Berjodoh Ke?

salam..

awak, dia nak datang jumpa kita..
dia mcm tau je kita wish nak dia on birthday kita.






kita pernah wish nak dia masa birthday kita tahun lepas..
cer semak entry Best Memory 2012.

tak sangka pulak dia nak dtg November ni..
mcm berjodoh pula.. eh? hahaha.
ingat hari tu dah xda jodoh sbb xdapat pergi yg di Spore tu.. 

so kita dah tak kesah xdapat pergi Big Bang tu.. kita tak heran dah!
kita nak jumpa dia jugak.. huwaaaaa..




adik kita dok bodek suruh amek yg VIP seat tu..
errkkk.. menitis air mata tgk harga.
cukup utk buat tambang AA pergi balik Seoul.

tapi takpelah, kita tgk berapa banyak duit dalam tabung dulu..
terima kasih tukang bawak dia ke Malaysia..

dia ni lah yang kita suka giler sampai nak cari calon suami yg ada character mcm dia..
pening mak kita nak carikan calon mcm ni..
ada manners & charisma.. 
(i know i cant marry him.. sobsob)


South Korea's Nation Prince..

pecahkan tabung bear tu skrg.. yeehaaa..

p/s : nak kena shopping baju color Pearl Mint ni.. hihi.

Kenapa Tak Rasa?

salam..

rajinnya saya bulan ni!!
ada few entries gitu.
kalau tak, sebulan sekali pun nasib baik jejak kaki kat new post.

hari ni dpt surat.
ala, sweet september mcm tahun2 sudah la jugak.





not bad..lebih kurang tahun lepas.
bezanya tahun ni nak kena save utk yuran 1 semester je.
last year konsep takde bonus sbb kena saving utk bayar yuran.
2 semester punya yuran kira hazab jugakla kalau xdapat bonus.
Alhamdulillah, rezeki.
tahun ni boleh lah plan for another thing pulak.

time dpt surat memang la rasa berbaloi segala susah payah.
tp masa lalui saat-saat susah tu, haduiii rasa nak quit je.
baru kerja 4 tahun dah rasa mcm ni.. 
budak-budak zaman skrg mmg camnikan..
takda ketahanan mental.. tau nak senang je. haih.
duit nak, kerja susah sikit mula merungut.
apa nak jadi pun xtau lah..
*bebel diri sendiri*

hari tu kena attend Bureau Veritas Inspection kat Singapore.
ni utk SD Plantation project di Liberia..
huih, seronok dgr cerita org2 plantation bout condition kat Liberia..
mencabar and penuh dugaan.. terdetik gak hati nak lalui pengalaman tu..
tapi, hampun.. tak payahlah.. 
hidup kat Malaysia ni pun aku x abes merungut,
nak pergi bersusah payah kat sana?
tak payah, menyusahkan org lain dan diri sendiri namanya.

oh, ceritanya bukan pasal Liberia tu..
tapi company & staf warehouse tempat buat inspection tu..
company tu biasa je.. agak buruk la kalau tanya aku.
*mentaliti org kerja syarikat korporat.. duuhhh*
dah dekat 40 tahun the company in the industry.. basically logistic la.
warehouse dia agak besar.. and byk barang tp safety mcm kureng la..
staf pun xramai.. less than 20 kut termasuk warehouse & office staff..
staf pun rilex je.. hisap rokok tepi tong minyak..
hoih, mintak ampun.. aku rasa nak gi sound je..
seram weiii buatnya tong minyak tu meletup pasal terkena abu rokok..
tapi ye lah, 1st time kat situ.. taknak la memandai.. 
dah boss aka Director dia tgk pun xcakap apa.. aku sape nak gi tegur kan.
in terms of business lak, company tu xramai sgt customer
boleh dikatakan dia mmg serve principal aku je..
mungkin blh aku conclude 95% of dia punya business from my principal..
another 5% mungkin business lain..
volume operation dia agak besarlah.. cuma org kata xlah gah sgt.
pendek cerita, company yang mmg biasa sgt lah!

tapiiiiiiiiiii...
aku kagum giler dengan mentaliti staf kat situ. 
tau aku jumpa apa?
stickynote ni kat meja warehouse..



lepas aku baca ni.. aku rasa berderau jap..
mcm tu sekali diorg engage dgn company..
mungkin kat tmpat lain pun ada mentaliti camni,
cuma aku yang tak pernah jumpa..
tapiiiii sbb aku compare dgn apa yg ada dalam kepala aku,
terus rasa insaf.

kenapa aku tak pernah puas dgn apa yg aku dpt dr SD?
kenapa aku tak rasa engagement mcm ni dgn SD?
apa yang tak kena?
kenapa aku kerja keras hanya utk jaga air muka & reputasi aku
selain nak laksanakan tanggungjawab sahaja?
kenapa aku tak rasa yg aku mesti kerja keras utk majukan lagi SD?
kenapa aku tak rasa sayang pun dgn SD.. tempat aku mulakan langkah kerjaya aku?
orang kata, tempat jatuh lagikan dikenang inikan pula tempat bermain..
tapi aku langsung xda rasa tu dgn tempat aku bermain ni.
aku takda rasa bangga pun kerja dgn SD.. aku rasa biasa je.
padahal berapa ramai manusia kat luar tu nak masuk SD.

dah seminggu aku balik dr Spore.. lepas baca nota kat atas tu.
tapi aku tetap xjumpa jawapan untuk situasi aku sekarang.
lepas dapat surat tadi pun, aku rasa feelingless.
aku dah jadi manusia tak bersyukurkah?
Nauzubillah.
**Ya ALLAH, jauhi aku dari sifat itu**

aku xpasti dimana silap tu.
aku sendirikah?
immediate supervisor kah?
teman2 sepejabat kah?
 senior management kah?
atau SD itself?

aku nak cuba engage dgn SD.
aku nak rasa that SD belongs to me..
which maybe can help me to stop complaining and keep working hard.
tapi aku tak tau mcm mana nak mula..
kat mana nak mula..

korang rasa, apa patut aku buat?
resign dan cuba kesusahan kat tempat lain baru akan hargai SD?
itu je pun yg aku nampak boleh aku buat.

tapi... kenapa nak kena sayang sgt dgn SD kan?

during the inspection..


inilah diriku : Nadia.Yusof

Chingu's Farewell Dinner

salam..

Ahad ni salah sorang geng kat ofis akan terbang ke UK..
wuuuuu bestnya pi UK!!
utk sambung belajar kat Newcastle.. setahun.

sebenarnya bukan geng ofis je.. geng merayap jugak.. hehe.
so last 2 weeks sesaja la ajak bestfriends dinner sama2 utk farewell
ala, kita-kita dah kenal dari zaman universiti lagi..
so bila masuk company sama lagi la geng.

dulu2 geng lepak minum makan lepas kerja..
lepas dah sambung belajar dah xda masa nak lepak petang2.
ni kira antara kawan lelaki yg ngam ho lah..
yg betul2 rapat yang boleh dimenyusahkan.
kawan lelaki yg me boleh nak mengada gedik nak itu nak ini
yang insya ALLAH akan tolong la kalau dalam keupayaan dia.

untuk semua kebaikan dan pertolongan dia selama kita kenal..
here we go! surprise farewell dinner for him!

dia ingat we all keluar berdua je.. ahaks!
haruslah tak bagitau dah ada segerombolan menunggu kat Sunway Pyramid.
dah namanya surprise kan..
tapi oh nyampah giler, boleh dia control diri dia supaya x nampak terkejut.
macam dah tau ada Amira, Eman & family, Kak Intan & Nina too
padahal terkejut kut nampak ramai2.. 

walaupun hampir kantoi yg kak intan & nina ada join.
boleh pulak selamba derk dia tnya kak intan if they all join our dinner..
fuh, lega kak intan cekap cakap xtau pape pun..
kalau pecah rahsia x best la. 

we had dinner sambil layan Al-Fateh..
ohhhhh Fateh sangat adorable.
sampai tak tau sape yg kita celebrate kan sebenarnya.. haha.


we had dinner at Thai Thai, Sunway Pyramid.. not bad. my 1st trial.


adorable Fateh.. OMG, menangis pun suara very soft xda nak jerit2.
 

Fateh & mama


Fateh & family..
 

Aunt, jangan la kiss Fateh!
 

so, Uncle Burn will fly to UK for 1 year?
Buy Fateh toys banyak-banyak k, Uncle.
Buy lots of gift for Aunt Nadia too.
 

whats with this Uncle & Aunt? crazy over Fateh.


thank you for coming darling Amira, Aeman & family, Kak Intan and Nina!


ommo ommo, expression Fateh memang maintain macam tu je
dalam setiap gambar... grrrrrr geram!

ha, kan dah cakap.. dah terlupa celebrate siapa sebenarnya.
excited sgt jumpa Fateh.

to Burn, have a good time in UK!
belajar rajin2..

hoh, tak yah nak sedih2 sangat lah hover bye bye kemain bagai.
setahun je kut! 

aha, anyeong chingu!

p/s: sape pulak nak ku kerah kalau nak mintak tolong ni... haih.
and, terpaksa lupakan wall climbing setahun sbb belayer away to UK.

inilah diriku : Nadia.Yusof

Raya Bergambar!

salam..

just a quick update while waiting for my PSeL to generate parts list..
(well, 1 hour for each serial number and I have ermmm 15 serial numbers?)
oh gosh, that guy really have to belanja me Big Bang concert ticket!

i had an awesome raya!
erk, no.. only for few days.. Raya 1 to Raya 3..
after that back to normal sbb parents dah sibuk dgn all kenduri invitations
and siblings beraya dgn friends.
me? mana ada kawan-kawan seangkatan utk merayap lagi..
more sigh!

dont feel like membebel or bercerita at this moment,
so just enjoy the pics!
(some of you might have seen them in my FB)


pak imam sedang bagi khutbah raya and we sibuk camwhoring..
my sisters!
 

 me the eldest and my youngest sister..
we dont have similar features except for our eye brow and nose maybe..


the three eldest.. my brother resemble me alot!


my mum's mum.. daya ingatannya makin merosot
and she's not as cheerful as before.
i'm the happiest person in the world when i saw her smile..
as the eldest granddaughter, I have special bond with her back when I was a kid.
and I really hope I can make her smile till her very last day..


grandma and little cousin..


my brother request to snap a photo with the girls.. 
three of them blushed their face into red..
pemalu!


cousins.. Ira & Ika dah mcm my little sister dah..
our princesses Arysha, Hayfa & Aamily raya di Tawau this year..
kg their father.. so, raya x meriah without those drama queens..


the boys.. Zaid is Ira & Ika 's little brother..

after spent time at my mum's side, we rushed to dad's side..
senang kan sekampung.. 

thanks to our trip to Vietnam in May..
all of us in grey this year..
kecuali family Ayah Su & Ayah Cik..
tapi kira ok jugaklah they all pakai pink light red mcm tu..
mcm masuk lah jugak..


this is our big family...
my cousin's wife & little daughter takde masa ni sbb baby tidur..
it's not easy to gather mcm ni sbb masing2 ada turn beraya rumah in-law
 

my family in grey!
the girls mmg I beli kain di Vietnam.. sekayu..
the boys I xbeli kain.. sbb mcm susah je nak tempah kat sini..
mum bagi sample kain and dad pergi cari kat kedai..
he really put some effort to get the baju melayu..
selalunya dia cuma beli ikut warna je.. tak sama tone.
this time siap sama tone & berseluar..
(dad xsuka berbaju melayu sepasang.. he normally wear with kain pelikat)
 

jalan-jalan raya! 
 

ini sepupu seangkatan.. yang paling belakang tu dah kahwin & anak sorg.
yg tengah tu my jalan2 partner.. 
yang paling depan tu chef.. 
and they are siblings.
 
cousins.. ini my siblings & anak-anak my dad's sister je ni..
both of our parents menetap kat kampung yg sama dgn our grandparents.
i consider them as my siblings dah pun..


dad's siblings..
 

the cucus..
ini yang dah besar2 la..
yang kecik2 semua tgh mengamuk kepanasan & nak tidur..
ramai boys kan my cousin?
tp yang kecik2 ada 3 org.. semua girls..
so sebenarnya balance la.. 8 boys & 8 girls.


this is makcik sayang!
my sister, Gee resembles her alot.


dad siblings with their partner..
diorang 6 beradik.. tapi maklong tak berteman..
so they take photo ber5 pasangan je.

Raya Day 2 ialah hari jalan-jalan beraya for our family..
ke rumah saudara mara terdekat & parent's close friends..
the only day yg mmg our siblings reserve utk ikut parents..
kalau tak pergi dgn parents xkenal saudara & family friends pulak nanti..

the girls in butterfly!



at mum's friend open house & kenduri aqiqah..
i bought cotton ni masa pergi Vietnam..
purposely pilih color for everyone..
Gee in Black, me in Yellow, Uyu in Red and Adik in Blue Black
not really into cotton, but i love seeing my sisters in same design..


mum with my aunts.. beraya rumah Ayah Cik..

and i love family photo!!
force everyone to take photo lagi..
sbb... wardrobe raya ke2 ditaja oleh ME!





dad dah bosan nak melayan.. tapi diturutkan jugak.. hihi.
the girls kurung from Vietnam & the boys shirt + pants from Sunway Pyramid.


i tak beli cotton for mum.. sbb dia xsuka cotton pun..
tapi xperasan pun beli kain ni for her..
masa we all bising2 nak pakai baju butterfly ni sama2, 
dia pun keluarkan baju ni utk ktorg iron..
haha, perfect raya for me!
feeling ktorg ni bersatu padu teamwork sangat..
padahal selalu bertekak bergaduh jugak..


and the siblings show!




atuk with the youngest in their siblings..
sebenarnya ada lagi cucu2 yg lagi kecil dari ni..
tp these two girls mmg duk di kampung dgn our parents..
so diorg banyak spend time dgn atuk compared to others..

some photos yang i dah edit di iphone..
most of the pixs from raya ke 2 sebab raya 1st tu sibuk open house..
tak sempat nak bergambar.. sinsing lengan cuci pinggan.







Day 3 of Raya I spent time at home doing nothing..
parents dah membizi dgn jemputan kahwin etc..

Raya ke 4 is a bit different for us this year..


we had our family photoshoot at studio.
last time we went to studio purposely for photoshoot was 15 years ago.
kalau tak, kita pergi studio for konvo family portrait.
grrr, feeling tak sama.
since this year pun parents dah settle renovate rumah,
saja lah nak ada family photo yg cantik utk hias dinding..
lagipun.. everyone in 1 tone this year!
 
everyone dah ada their own bilik..
so, let's have some nice photo to put at our room's wall..


the two brothers.


our parents..
haha, they felt like in their 20's.
oh gosh, menangis tgk dad yg sudi pakai sampin for the photoshoot..


the formal family photo for ruang tamu..


and candid photo for ruang keluarga..
i love how everyone make the photo perfect.
gosh, u'll hardly see mum's smile in candid photo!
blessed to have these people in my life.


last but not least, The N&K..
teman bergaduh, teman mengutuk,
teman bermanja, teman mengadu..
N is for Nah - my mum nickname
K is for Kamil - my dad nickname..

wuhoooo! no official family photoshoot till anyone of NK wedding day i guess..
haha.

before the fullstop,
would like to wish everyone
Selamat Hari Raya Aidilfitri 
Maaf Zahir & Batin.

till we meet again, peeps!

p/s: thanks to PSeL i have some time to spend here!

inilah diriku : Nadia.Yusof
Related Posts with Thumbnails