Adelaide 2013 : #PertamaKali

salam..

macam mana kisahnya dapat pergi Adelaide ni?



siapa pernah tengok webdrama #pertamakali lakonan KekNis aka Hanis Zalikha?
kisah cinta romantik 7 Destinasi..
they have Kathmandu, Shanghai, Kyoto, Osaka, Busan, Jeju and Adelaide.


Adelaide was the last leg utk shoot for the drama ending..

actually I was aware about the drama bila tgk gambar2 KekNis di Instagram.
tapi tak terdetik pun nak tengok sebab kena tgk di tonton..
masa cuti Keputeraan Selangor, sebab dah tak tau nak tgk cerita apa dah online,
sesaja jenguk www.tonton.com.my/pertamakali
sebenarnya, ada pasang niat nak gi Kathmandu in next few years..
itu yang nak usha2 tgk apa yg menarik di Kathmandu.
masa tu baru 2 episodes rasanya.. Kathmandu dan Shanghai..
dah habis episod 2, ada contest..
nak dijadikan cerita, the contest period tu singkat sangat.. 1 week je kut.
i bukanlah penggemar contest lagi2 kena bagi slogan.. pffftt.. super malas nak fikir.
ntah mcm mana hari tu, sesaja je masuk contest tu..
soalan senang sangat.. apakah pekerjaan Lara Sofea (KekNis la tu)..
jawapan dia travel's writer..
pastu kena masukkan slogan..
tak ingat sangat apa slogan yang ditulis..tapi ada kaitkan dgn blog ni lah..
something like
"saya gemar mengembara dan berkongsi pengalaman di blog..sepanjang 5 tahun kembara
saya, Air Asia sentiasa menjadi pilihan.. etc etc"
tak ingat dah apa yang ditulis.. sekali lalu je pun.. and not hoping for anything.
lepas tgk tu terus lupa..

the following Monday (16th Dec), received a call from Abg Jepp
the executive director for the drama.. tanjat gegirl!
dipendekkan cerita, Abg Jepp kata i menang for the contest
and kena bagitau boleh ikut ke tak.
kalau tak, dia nak call 2nd winner la..
uishh, masa tu siap nak tolak ok..
sbb hujung tahun, staff ramai cuti and i sendiri dah xda cuti.
ada cuti 2 hari (plan nak carry forward) tapi trip tu 4 hari..
tolak 1 hari Krismas, kena amek unpaid leave 1 day..
Abg Jepp tanya lagi sekali betul ke tak nak, rugi kalau tak nak..
cuti 3 hari je.. then all the expenses paid for..
kali ke2 tu terus dah, "ok Nadia, ini peluang sekali seumur hidup"..
terus cakap ya.. and confirmkan personal detail
next day kena bagi passport copy utk buat visa.

balik tu, i email KekNis.. haha.. uisshhh takut scam wei..
(sorry Abg Jepp)
tanya KekNis betul ke dia pergi Adelaide with this guy on this date to this date..
surprisingly, 1 hour later dia reply cakap yes..
lagila teruja sebab itu bukan scam.. and KekNis superkind baca dan reply email
(email address KekNis sila tgk di blog beliau ya).
petang Selasa tu Abg Jepp call suruh dtg office Bapak Aku Punya Studio
untuk amek visa copy dan all the itinerary..
jenuh jugak nak cari BAP Studio di Dataran Glomac tu..
sampailah nampak AhSeng.. parking and tnya AhSeng kat mana BAP Studio.

naik atas and was shocked... sebab office yg diorg guna as company tempat
Lara Sofea and Jimmy Daeng kerja tu was same place.. cun sangat! suka!
ohh pergi tu mesti bawak bodyguard..hihi.. pergi dgn Kak Aini dan Kak Fei.
since everything dah confirm, barulah rasa super teruja..
tapi tetap nervous sebab tak tau kan diorang mcm mana.. :)

so Ahad malam, we were supposed to meet at 9pm..
and diorg ada nak shoot 2 scene KekNis di LCCT dgn AhSeng..
i sampai lewat sket.. about 10 minutes past 9..
and diorang dah mula shooting.


first time seeing her before my eyes..
cantik weh..sgt cantik.
and supernice of her, dia say Hi then cakap tggu kejap ya.

sooooo that was my 1st time lah tgk depan mata mcm mana diorg shoot..
itu mcm small scale la.. sbb travelogue kan..
kalau drama / film yang bigger scale.. i xpernah tgk lagi..
ada jugak diorg amek clip di LCCT utk reveal siapa winner..
oucchhh iols malu nak berdepan dgn camera.. sejuk tangan..
tapi i rasa clip tu tak publish pun..
diorg publish clip yg amek kat Adelaide..

after the clip record.. thank you Mr Assistant Director for the help

then, abang-abang crew settlekan part check in,
selain Abg Jepp, ada lagi 5 org male crew..
so in total kita pergi berlapan..


sementara menanti diorang settle kan part check in
(one of the crew ada problem dgn visa)
KekNis dan i buat sesi ice breaking..
sembang2, tolong KekNis jadi photographer for her OOTD.
jarak umur kita agak banyak.. around 5 years.
tapi dia tanya boleh tak kalau tak panggil kakak..
just panggil Nadia..
ahahaha, akak suka dik..
akak tak suka sangat orang panggil Kak Nadia ni..
akak rasa tua..
biarlah kita feeling-feeling sebaya k..


pukul 10.30 malam kita masuk ke departure hall..
and both kelaparan..
kita membelasah dim sum.. thank you Hanis belanja dim sum LCCT.
pukul 11.30malam kita boarding..
my seat was with the crew.. and Hanis with another passenger..
our seat were at Quiet Zone..
so, agak calm and tak penuh sgt..

first time I knew about Quiet Zone in AAX.
price for Standard Seat is RM49..
so taklah mahal sangat untuk dapat keselesaan for 8 hours of flight..

we were served with Nasi Lemak Pak Naser
all time favourite kalau boarding Air Asia.

then tidur lena sampai pagi..
reached Adelaide at 8 am..

i'll tell you the immigration story there in next post k!

THANK YOU AIR ASIA X & BAPAK AKU PUNYA CREW



inilah diriku : Nadia.Yusof

No comments:

Related Posts with Thumbnails