Adelaide 2013 : Swinging Bowl, Harbour Town & Rundle Mall

salam..

so after 8 hours of flight, we reached Adelaide safe & sound..
bermulalah debaran nak melepasi imigresen Australia
yang digembar-gemburkan sebagai antara yg paling strict di dunia..
diorang lagi nervous lah.. byk electrical equipment.

Hanis & i passed the immigration arrival counter..
tapi ada jugak crew yang tak lepas.
tak nak menyemakkan keadaan kat area after counter tu,
Hanis & I terus turun ambil beg..
tunggu jugak all the crew dekat area beg tu..
tak lama pun diorang kat atas tu, then bila nampak diorang turun
Hanis & I queue nak keluar from the arrival hall..
kat sini diorang akan check declaration form..
bila dia tgk my bag kecik and declaration form pun x declare apa2,
immigration tu lepaskan saja utk terus keluar tanpa periksa beg..
tapi Hanis kena ke kaunter utk check bag..
luggage Hanis agak besar and she declared bawak food rasanya..

pengalaman travel to many countries buatkan i tak rasa takut pun nak terus keluar.
tggu je lah kat depan nanti.. without fikir apa2.
dah sampai luar, dapat wifi pulak.. terus leka..
tapi tertanya2 lah jugak kenapa lama sgt diorang kat dalam..sorang pun tak keluar
about half and hour lepas tu abang Jepp keluar diiringi officer..
abang Jepp panggil I utk masuk balik ke immigration hall,
also our tourist guide kat sana, AK.
AK was a student in Uni of Adelaide.. and he helped us utk jalan2 kat sana.

wah, dah keluar ni..kena masuk balik.. grrrrr. sogan la jugak..
dah masuk diorang suruh i buka beg and they did inspection..
takde apa benda terlarang pun.. so beg i released.
tapi beg2 crew yg penuh dgn equipment mmg check satu per satu.
lama jugak la kami kat situ bagaikan pesalah..
lastly, they took one of the DSLR camera yg nak guna utk shoot.
ada few things lagi kut diorang amek..
they said barang2 tu boleh datang ambil balik time nak depart from Adelaide..

close to one hour kat situ, akhirnya kami lepas..
phewww.. what a drama there.

diorang dah rent a van to move around.. not really sure on the cost peeps.
sorry, cant help on this. but you guys can google and check the rate online.
terus ke Adelaide town for lunch!
semua dah kebulur sebab last meal was tgh malam masa dalam flight.
Adelaide cepat one and half hour..
so kita masuk Adelaide town tu dah around 10 to 11 am waktu sana..

so our first meal in Adelaide was at Swinging Bowl..
translated jadi Mangkuk Hayun.. cool kan!
owner tu Malaysian.. abang Azam..
u can find this restaurant nearby to Rundle Mall.
address: 18, Stephens Place
makanan memang authentic Malay ya..



muka tak mandi terus hadap nasi..

see see lauk semua Malaysian taste..
masa makan ni Hanis share tips mcm mana dia jurnal kan travel tips..
using a small note book.
Hanis akan rekodkan place to eat, place to shop, place to visit
in each country yg dia pergi.. very organized
haihhh really my favorite blogger lah KekNis,


while kami bersenang lenang makan dan rehat..
abang Jepp pergi beli new DSLR camera..
mana cukup ada 1 DSLR and 1 go-pro je..
sebab diorang akan shoot from few angle and edit later..

dah kenyang, mari lah kita sambung shooting...

first place was Harbour Town.. wuhoo.. shopping place!


masuk the office to meet one agent and collect safety gear utk shoot..
Australian sangat strict dgn safety ya..
crew di beri safety vest and kita dapat prop beg kertas..
dapat voucher shopping jugak.. tapi tak guna pun.. :(


yang tak terlibat sila duduk tepi and tengok dari tepi..
nasib baik ada AK & Naim (also ex Uni of Adelaide student) temankan lepak
sambil sembang-sembang dgn diorg..

cuaca mcm panas, tapi windy..
actually masa tu musim panas.. tapi kitorang tak sempat kena heat la..
diorang cakap kalau dtg one week earlier, mmg temperature 40C above..
phewwww.. terselamat disitu.



spot Jimmy Daeng yang muka dirahsiakan tu..

few scenes je kat sini.. sangat pantas.. 2, 3 take dah settle..
pastu amek bloopers which takde dialog
cuma Hanis keluar masuk kedai sorang sorang
and Ah Seng keluar masuk kedai sorang-sorang..

dah settle for that.. shopping time!
kita diberi masa 1 hour utk shop.

tau kita spend kat mana?
hah sini, Woolsworth borong Tim Tam.

terus selambak beli utk bawak balik Malaysia..
sama naik Hanis & I.
jalan-jalan jugak kat kedai2 lain..
tapi x shop sangat lah..
barang lebih kurang je kat Msia and takdela murah sangat..



done at Harbour Town, gerak balik ke Adelaide town..



sambung shoot kat area Rundle Mall..

this area sgt happening..
ini memang area shopping high end kat Adelaide.
ala-ala Bukit Bintang.. 
tapi i xmasuk pun kedai2 kat situ..
mcm rimas lak nak menengok barang sbb nanti terputus dgn diorang..
jenuh nak mencari nanti.





shoot shoot shoot..


sangat suka view ni

settle di Rundle Mall street kita balik ke Swinging Bowl..
utk scene yg menjadi syarat kalau ikut dtg Adelaide.

faham tak aku tak baca T&C masa join contest tu?
pernah ke baca T&C masalahnya.. hehehe..
pemenang dimestikan berlakon dgn Hanis ya..
goshhh kenapa aku tak tau??

dah cakap ya, nak pergi..
pastu masa collect visa abang Jepp cakap kena berlakon..
bergurau kut.. xkan nak letak aku depan kamera..
rupanya serious..
pastu bagi skrip there & then, baca.. rehearse sikit dgn Hanis..
there you go!

kenangan #PertamaKali

one shot, one take.
tapi.. tersalah sebut Hanis kat hujung..instead of Lara.
demmmm!
baru nak kerek kita sama level dgn Hanis, one take dah OK.. kahkahkah..

mcm org cakap la, kalau dah kena buat lagi sekali..
nervous tu akan jadi lebih..
amek kau, terbelit2 lidah terus jadi 4,5 take.
maafkan saya abang-abang crew & para pelakon..
saya budak baru belajar..
and yes, i'll stick to my current profession..

basically skrip mcm kat atas, tapi kita ad lib suka hati lah..
asalkan tak tukar maksud ayat..
hasilnya? muahahaha.. lebih kayu dari kayu.


since scene tu ialah makan.. kita amek lg sepinggan..
and Hanis dgn relanya makan lagi sekali.
wow.. makan kerap.. heavy, pastu jajan-jajan lagi.. 
tapi body maintain camtu..

and ya, kita tak mandi pun..terus shoot.
apa susah, KekNis tu maintain flawless je.
tak nampak touch up pun since touch down kecuali pakai lip gloss..
tetap cun and glowing sebegitu..

KakNed? muka dah minyak2 tu.. tapi belasah je la..
kengkonon takyah touch up maintain flawless cam KekNis.
biasalah.. sesekali tak sedar diri sikit bila berdiri sebelah artis..
hahhaha,,


lepas makan terus gerak ke hotel untuk check in..
errrr, tak ingat nama hotel.. sorry.
but around Adelaide town la.. jalan kaki dari Rundle Mall pun sampai.

sebilik dgn Hanis..

hotel ni mcm old school.. and agak scary.
so ada roommate ni rasa selamat sket..


itulah kisah kami bercomot-comot di bandar Adelaide..

nanti sambung cerita dinner and 2nd day in next entry k.

oh, masih boleh tengok #PertamaKali di sini.

THANK YOU AIR ASIA X & BAPAK AKU PUNYA CREW


inilah diriku: Nadia.Yusof

No comments:

Related Posts with Thumbnails