Hanoi 2013 - Day 2 : Halong Bay

salam..

lupa nak bagitau, semua places yg kitorg pergi from previous post free ya.
kecuali one place yg nak masuk ala temple kat tasik tu..
tak sure dah brp VND, tapi xmahal la.. about VND 5,000 kut.

so, kat Hanoi ni pasar malamnya hari Jumaat to Ahad..
pukul 5.30 ptg dah start meniaga..
and sebab malam minggu, meriah gila diorg lepak tepi jalan camni..
sembang-sembang lepak chill..
most places mmg penuh orang Vietnam, ada gak mat saleh terselit2..
tapi kebanyakan mat saleh lepak dekat bar..
bar mmg bersepah kat sini.

cool kan.. kerusi plastik dgn meja jepun plastik..
kitorang tak berani nak try sebab tak halal kan..
plus, crowded camtu.. scary pulak nak masuk.
so, ini lah night life di Hanoi..







kitorang menelusuri the small alley / road utk gi pasar malam..
jalan kaki je.. sebab dari belakang hotel sampai ke Dong Xuan market tu ialah pasar malam..
kitorang berjalan sampai ke Dong Xuan market..
tapi xbeli pape pun..
usha je dan check harga..
mcm cakap dlm post lepas, harga dia x murah kalau nak banding dgn kualiti.. 
so-so je la..



kraf camni banyak dijual.. nak buat souvenir boleh la.. tapi xmurah pun. 




Dong Xuan market tu cun gila waktu malam..
macam castle dah..






kraf-kraf silika ni lagi murah kat pasar malam
kalau korang amek agent nak gi Halong Bay atau any trip..
van / bas akan singgah tempat pembuatan kraf2 camni..
kat sana ampun mahal ok.. kalau nak beli, blh beli kat pasar malam.. 
lebih murah.. walaupun kalau compare harga HCM, tak selera nak beli.

cantik kan! tapi tak beli pun sbb tak praktikal.. nnt jadi penangkap habuk sajo.


figurine.. nasib baik kitorg bukan penggila manga dan anime..



about 10pm camtu kitorang dah balik dah..
nak rest for long journey tomorrow!

so, it's Day 2!

kitorang terbangun lambat..
pastu rush gila nak breakfast.
masa breakfast siap (kena order nak makan apa), van dah sampai..
kitorg order roti dgn scramble egg je pun..
aiyakk.. laju2 telan sbb driver van tu dah duk rush.
dalam van dah ada tourist from Korea dan Holland..
kitorang naik van tu diorg ada gak la bising2.. sbb kena menunggu kan.
and kitorang berdua je Malaysian..
susah nak terserempak dgn Malaysian kat sini..
tak macam HCM, berlaga bahu semua Malaysian..

van pusing Hanoi city to fetch tourist from different places.



ini hotel ya! cun gila. very classic.


lepas dah ambil semua penumpang, van terus gerak masuk highway ke Halong Bay..
perjalanan ambil masa 4-5 jam..
jaraknya acually 170 km je from Hanoi city..
tapi sebab jalan nak ke sana tak elok sgt.. van memang takleh laju..
and jalan banyak rosak / under construction.. sakit badan weii ride camtu..
sebab tu aku suggest korang amek bermalam kat sana..
boleh rehat kat sana and enjoy the view..

van tu ada berhenti kat tempat buat produk kraftangan..
mcm kat HCM, most yg kerja kat tempat camni ialah OKU..
kat sana byk OKU kesan peperangan zaman dulu kala..
diorg lahir memang dah incapable sebab perubahan genetik keturunan diorg
due to kesan bom / bahan kimia masa perang dulu..
that's what the tour guide told me masa i pergi HCM in 2012.

lama jugak berhenti sini.. about 1 hour.
kitorang tgk je.. mahal la nak beli..




finally sampai Halong Bay.. naik bot & lunch dalam bot..



apasal gambar kat Hanoi city sesat di sini? ah biarkan, xkuasa nak drag naik atas..
so tu harga tiket utk one day trip bot & lunch sahaja ye..
harga the whole package from Hanoi about 120K VND tak silap..


botnya ada macam2 jenis.. bawah ni cun weh..


tapi kitorg naik bot camni je.. not bad la.


lunch included dalam package.. seafood.
masa book package tu dah bgtau awal2 nak halal
tapi semua org pun makan seafood..
yummy delicious sedap sebab seafood fresh.. 





lunch dgn pemandangan begini..
naik bot terus lunch.. 




about 45 minutes, sampai dah kat gua Halong tu..
cuaca cun pulak.. panas tapi berangin.. 





Halong Bay dah diiktiraf oleh UNESCO as one of new 7 natural wonders of the world..

sejarahnya.. dulu ada nelayan yg pergi tangkap ikan kat area ni..
pastu tak tau yg storm akan melanda kawasan ni..
masa storm tu dia terjumpa gua ni.. and masuk berlindung kat sini..
tapi European found out about this place kononnya 
huge sea snake appeared here.. and declare this is Asean dragon
banyak version pasal history Halong Bay ni.. sila google.

i am not into history, so tak berjalan sgt dgn tour guide tu..
lebih selesa jalan sendiri..
sempat bersembang dgn Vietnamese kat sini..
diorg pun datang holiday ke sini..
diorang tegur dulu.. kita layan je lah..
dia pun leh cakap proper English..





jutawan Korea dua orang tuh.. hiks. 


cantikkannnnn!!! windu..

ini view dalam gua tu..
pelbagai bentuk yg terhasil secara semulajadi
inilah faktor2 yg membolehkan Halong Bay diangkat sebagai
Nature Wonder of The World..
kalau peminat benda alah camni, memang xcukup nak ikut one day trip..
sekejap sgt dalam ni.. about 1 hour..
for me, dah cukup dah.. hehe.







ini bukan jalan keluar.. tapi semulajadinya ada hole mcm tu
yg membolehkan cahaya dari luar masuk.. cool kan!

















settled kat dalam, moh kembali ke bot..
nak cruising around the bay.. 




kitorang naik tingkat atas.. lepak chill amek gambar.



ini tour guide kitorang.. English dia senang faham..
dia tunjuk bukit yg ada dalam not 10,000 VND..
taken sempena Halong Bay..




haaa, sape amek pakej bermalam.. tidur lam bot cam kat atas tu.



ini masa kat gua tadi.. sembang dgn tokey2 Korea..
datang bercuti sambil cari peluang business.
yg pakai baju biru kat tengah tu pernah jadi duta Korea ke Malaysia tahun 90-an.
dia tau pasal Kelab Golf Darul Ehsan & masjid Sultan Salahudin Shah Alam.
tu sembang cerita pasal Malaysia dan Korea..
dia yg tegur dulu.. pakcik baju belang tu tak bercakap sgt..
tak fasih English agaknya..

kena pulak kita memang suka Korea2 ni.. melayan sesajo.. 

errrr, lantakkan aku malas nak menyusun naikkan ke atas..
ini kat tempat gua tadi..


gaya nak journalist aje..


lepas tu kita gerak pergi floating fishing village
kat sini boleh berkayak atau naik sampan..
kita naik sampan je.. tak kuasa nak mengayuh sendiri..











kitorang naik ber3 dengan sorang girl dari Holland kalau tak silap..
dia buat praktikal kat Cambodia.. teaching..
pastu weekend travel around Asean.. bestkan!
tapi jalan sorang2 la..












pastu ada orang meniaga dalam sampan..
sesetengah tu paksa pulak kita beli..
kalau tak beli dia kutuk kita..
tapi sebab kita tak faham apa dia kutuk, buat derk sajo lah!





The Kissing Cocks





basically trip ni pergi 2 places tu je lah..
Thien Cung (gua kapur tu) & floating fishing village
tapi sebab view cun sangat.. ia berbaloi walaupun perjalanan jauh..
limestone memang bersepah.. and if u r one of that art lover..
u will fall in love with Halong Bay immediately..
best feeling ialah masa cruising & kita lepak kat deck tu..
Subhanallah.. 

about 4pm camtu dah balik to jetty and terus gerak balik ke Hanoi city..




sepanjang perjalanan balik tu langsung tak tidur..
sebab fikirkan samada nak terima ke tak offer pergi warehouse..
sampai Hanoi, mintak orang tu berhentikan kat restoran semalam..
dinner kenyang2, balik hotel boleh tidur je.

that's all for Halong Bay.
esok pergi Tam Coc!

inilah diriku: Nadia.Yusof

2 comments:

anasu no haha said...

Beg anda itu kelihatan seperti Sofina ekeke...
And..kalau aku pun masuk gua tu sepatah haram x menghayati..sekadar tgk boleh la..hahaha

nadia.yusof said...

kihkihkih.. memang Sofina uols. 1st generation. kannn, bukan peminat art mmg cenggini weh. tapi view dari atas bukit tu mmg cun gilaaaa..

Related Posts with Thumbnails