Hanoi 2013 - Day 3 : Tam Coc

salam.

gerak dari Hoa Lu, terus ke Tam Coc..
lunch kat sini..
pakej ni xda halal food sebab dia serve kat 1 restoran camni ha..
The Long Buffet Lunch And Dinner.
dah bawak bekal roti dan biskut dah..
tapi belasah jugak la makan vege and fruits kat sini..
kawan aku belasah je seafood yg ada..

ini pun consider hotel jugak..
nice ambience..




lepas lunch terus ke tempat nak naik sampan tu..
depan restoran tu je..
panas giler masa ni.. maka mengada2 beli topi ala nak gi sawah..
gigih bawak balik Malaysia ok..
macam kan takde kat Malaysia..
pastu simpan kat stor buat collect habuk.



naik sampan tu berdua dgn kawan..and ada sorang kayuhkan..
kita lepak chill tgk pemandangan amek gambar sahaja..
memang tenang and relax.. rasa damai sangat.
angin sepoi2 bahasa.. pemandangan menghijau..
im not the type yg pandai appreciate nature.
tapi i was really appreciated that moment..
the feeling yg indescribable.


ready to enjoy the view



tengok gambar mcm ni nampak mcm musim banjir kat kampung..
cuma takde kelibat orang berenang-renang je..

dont't you fell really at ease with this view?




minah salleh ni from our group.. 






ada temple jugak kat sini






tak sure boleh mandi manda ke tak kat sini,,
tapi masa kitorang pergi takde orang mandi manda lah..


banyak betul burung berterbangan.. diorg pun lepak kat gunung2 tu,




orang mancing.. ini local, bukan tourist









rasanya kat Langkawi pun ada trip camni..
tapi tak pernahlah nak cuba kan..
pergi Hanoi, semua pun kau nak buat..

loving this scene..





favorite view kat atas ni.. serious cantik in real. 




ada orang meniaga jugak..




yeah dah habis dah..
ada orang amekkan gambar kami..
pastu bila dah abes tu kita beli tiga-tiga keping yg dia amek tu..
cun!
tapi seperti yg telah dikatakan.. tak boleh reveal my travel partner in Hanoi..
:)


then kita sambung main basikal yeayyyy..
actually tak plan pun nak naik ni..
diorang kata tak best pun.. mcm pusing kampung biasa
tapi nnt nak menunggu members of group lain gi cycling,
baik join sekali.. menikmati cuaca indah tu.

dah lama kut aku tak berbasikal.. so agak kekok awal2 tu.



tak menyesal okey bayar sket utk cycling..
view dia cantik gila!
mcm kat perlis.. rumah nenek angkat.
kampung kita ada sawah padi je takde gunung ganang..
so view mcm ni sangat best!





huwarghhhh rindu giler tempat ni.





ada jual souvenir jugak kat sini..
tengok2 je.. x berkenan nak beli.

dekat sejam cycling, then balik to the restaurant..
and terus naik bas utk pulang..

some view masa perjalanan pulang..
i had a very big thought masa otw pulang ni..
same issue yg difikirkan masa otw balik dari Halong Bay.




sampai Hanoi dah nak senja..
terus singgah gi makan and balik hotel..

then rehat jap & mandi solat..
terus keluar pergi pasar malam for final shopping..
esok dah nak balik KL..
so souvenir semua kejar beli on the last night tu..

then jalan2 sikit tgk malam di Hanoi,
terus balik hotel.. packing! 


esoknya pagi2 bersiap then turun breakfast..
sharp at 7.30am taxi datang ambil..
flight kita at 10am.. ke earlier.. tak ingat..
tapi sampai LCCT at 1.30pm.


maka tamatlah perjalanan ke Hanoi selama 4D3N.
macam tak banyak sgt aktiviti due to each trip to jauh perjalanannya..
it was a nice journey and good experience..

cuma nak suggest kat korang kalau pergi Hanoi,
better amek trip bermalam di Halong Bay..
lebih puas hati.

overall, budget tak sampai RM1500.. termasuk flight ticket.
sebab tak shopping apa pun..
kalau backpackers blh jimat lagi kut..

sebagai penutup, terima kasih my travel buddy for everything during this trip.
tabah je dia layan perangai travel minah sorang ni..
jalan kaki sikit dah bising (gila sikit, jauh kut!)
and thank you for all the good photo!
sian dia, kita xpandai amek gambar.. semua gambar dia xcun sgt.. kihkih

kalau ada rezeki, kita travel sama2 lagi ok!

inilah diriku: Nadia.Yusof

No comments:

Related Posts with Thumbnails